Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державний контроль за цінами залишається актуальним

17 квітня 2006 - 16:34

Державним органом, на який покладено контрольно-наглядові функції з питань дотримання центральними та місцевими органами виконавчої влади, суб'єктами господарювання всіх форм власності вимог щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів), є Державна інспекція з контролю за цінами. Нею, як територіальним органом державного контролю за цінами, відповідно до Положення, здійснюються як перевірки суб'єктів господарювання з питань державної дисципліни цін, так і моніторинг цін.

За результатами роботи в 2005 році інспекцією перевірено 976 суб'єктів господарювання, з них у 625 - х (66,8%) встановлені порушення; проведено 200 позапланових (додаткових) перевірок за дорученням органів прокуратури, на прохання місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, разом з правоохоронними органами та іншими контролюючими органами. До порушників застосовані економічні санкції на суму 2773,3 тис. грн.; споживачам проведено перерахунки і повернуто 936,1 тис. грн. та попереджено обрахування споживачів на 19976,4 тис. грн. Винні у порушеннях посадові особи сплатили адміністративні штрафи від 85 грн. до 306 грн. на загальну суму 15,4 тис. грн.

За результатами проведення у 2005 році 10255 моніторингів цін інспекцією внесені пропозиції щодо введення державного регулювання цін, в т.ч на м'ясо, птицю, цукор, які було враховано обласною виконавчою владою при підготовці розпоряджень голови облдержадміністрації з встановлення на зазначені продукти харчування граничного рівня торговельної надбавки 15%.

Як показали контрольні перевірки суб'єктів господарювання з питань дотримання держдисципліни цін, при реалізації продовольчих товарів та лікарських засобів порушення допущені 520-ма з 699 перевірених, тобто трьома з чотирьох перевірених. Характер порушення – завищення роздрібних цін у зв'язку з застосуванням торговельних надбавок на рівні, що перевищує граничний.

За рахунок завищення граничного рівня торговельної надбавки на дизпаливо і бензини, державне регулювання цін на які було введено навесні 2005 року, роздрібні ціни завищено на 10-12%. Порушників держдисципліни цін притягнуто до економічної та адміністративної відповідальності на загальну суму 656,48 тис.грн.

Найбільш характерними порушеннями в сфері житлово-комунальних послуг з року в рік є:

  • застосування завищених тарифів;
  • застосування економічно необґрунтованих тарифів;
  • завищення розміру плати за рахунок завищення обсягів послуг;
  • стягування плати за ненадані послуги тощо.

Стабільною залишається і кількість порушників за рік – 150-160, що становить 45-52% до загальної кількості перевірених суб'єктів господарювання. Однією з головних причин допущених підприємствами порушень є відсутність кваліфікованих фахівців в сфері ціноутворення як на підприємствах, так і в структурі органів місцевого самоврядування, до повноважень яких згідно з Законом України "Про житлово-комунальні послуги" відноситься встановлення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги.

За результатами проведених перевірок підприємств житлово-комунального господарства, що розташовані в селах, селищах або райцентрах, інспекцією встановлено завищення рівнів тарифів на суму 981,7 тис.грн., попереджено обрахування споживачів на 1,5 млн.грн. та повернуто споживачам 803,2 тис.грн. Такі показники підтверджують неготовність органів самоврядування до виконання функцій в сфері ціноутворення.

Викликає занепокоєння і стан ціноутворення в гуртожитках. За 2005 рік фахівцями інспекції проведено 17 перевірок підприємств, на балансі яких знаходяться гуртожитки, в основному, із-за надходження на адресу інспекції звернень та скарг від громадян, що мешкають в цих гуртожитках. Порушення встановлені в 13, або в 3 з 4 перевірених. Основним порушенням є завищення розміру плати за рахунок перекладання на мешканців гуртожитків витрат на власні потреби обслуговуючого персоналу та витрат на утримання інших структур, що розташовані в приміщеннях гуртожитків. Повноваження щодо вирішення питань з ціноутворення в цій сфері надані Законом України "Про житлово-комунальні послуги" знов таки органам місцевого самоврядування, які ігнорують надані їм права.

Спираючись на приведені факти, потрібно зазначити, що в умовах переходу до ринкової економіки, з метою захисту інтересів споживачів контроль в сфері ціноутворення з боку держави є необхідним.



Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни