Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області не допущено неконтрольованого зростання цін

13 травня 2014 - 10:48

В області не допущено неконтрольованого зростання цін

 За статистичними даними загальний індекс споживчих цін по Запорізькій області за січень-квітень 2014 року становив 106,4% (по Україні – 106,9%).  За цим показником область посідає 6 місце серед регіонів України. При цьому зростання цін на споживчому ринку області за цей період становило 108 % (по Україні – 108,3%).

В квітні поточного року зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої становило 104,2 (по Україні – 103,9%). За даним показником область займає 17-20 місце, що є одним з найнижчих показників серед всіх регіонів України .

Облдержадміністрацією постійно здійснюється аналіз цінової ситуації на споживчому ринку області.

За даними моніторингу Державної інспекції України з контролю за цінами в Запорізькій області на 06.05.2014 у порівнянні з 29.04.2014 знизилися ціни на: цибулю - від 3,9 % і 0,3 %, капусту - на 11,4% , масло вершкове і крупу гречану - 0,1 %, яйця курячі - 4,3 % , картоплю - 1,1 % , сир - 1,0 % , молоко і сало - 0,4 % , свинину - 0,2 %.

Під впливом сезонності та зростання попиту підвищення цін відбулося на: овочі (моркву, буряк) - від 0,3 % до 14 %, крупи ( рис, манну) - на 1,3-6,1 %, цукор на 1,8-1,5 %,  макаронні вироби - на 3,6-1,3 %, сметану - на 0,2 %, м'ясо птиці (тушки курячі) - на 1,7 %

При цьому на більшість соціально значущих продовольчих товарів (яловичину, хліб з борошна всіх сортів, сир, масло рослинне та інші) ціни залишилися на рівні минулого місяця.

Крім того,  на більшість видів продуктів харчування в Запорізькій області ціни залишаються нижчими, ніж в інших регіонах України (буряк, масло рослинне і яловичина (27 місце), сметана, сир (25), макаронні вироби і хліб житньо-пшеничний (23)). 

Результати  аналізу свідчать про те, що ціни на ринках області на овочеву групу товарів є значно нижчими, ніж у торговельній мережі.

Особливо це стосується традиційних ярмарків, які щотижня проводяться на всіх територіях області, де сільгосппродукцію можна придбати за цінами виробників, що на 10-15 % нижчі ринкових.

Довідково: про рівень діючих роздрібних цін на продовольчі товари в розрізі всіх територій області можна дізнатися на веб-сайті облдержадміністрації (http://www.zoda.gov.ua/article/1326/dijuchi-rozdribni-tsini-na-osnovni-produkti.html).

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України