Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці довіряють національній валюті

27 травня 2014 - 11:25

Запоріжці довіряють національній валюті

Станом на 01.04.2014 в області працювали 80 із 181 діючого в Україні банків. Мережа банківських установ області налічувала 721 одиницю: три банки, шість філій та 712 відділень банків.

Динаміка показників грошово-кредитного ринку Запорізької області у січні-березні поточного року формувалася під впливом погіршення ринкових очікувань в умовах суспільно-політичного напруження.

Внаслідок зростання витрат банківських установ регіону у звітному періоді більшими темпами (на 28 %), ніж доходів (на 8,9 %), результатом їх фінансової діяльності став збиток на суму 86 млн. грн. (за І квартал 2013 року – прибуток 39,1 млн. грн.).

Депозити резидентів, залучених комерційними банками, з початку поточного року збільшилися на 33,4 млн. грн. (на 0,2 %) та  склали 19,1 млрд. грн. Переважаючими у звітному періоді залишалися депозити у національній валюті (58,5 % від загального обсягу депозитів).

Депозити сектору домашніх господарств (фізичних осіб) продовжували становити найбільшу частку в структурі депозитів резидентів (79,9 %) та на 01.04.2014 склали 15,3 млрд. грн.

Депозити сектору нефінансових корпорацій (суб’єктів господарювання) з початку поточного року зменшилися на 5,2 % - до 3,4 млрд. грн. через їх скорочення у національній валюті на 9,9 % - до 2,5 млрд. грн. Водночас депозити нефінансових корпорацій в іноземній валюті зросли на 10 %  і склали  до 1 млрд. грн.

За видами економічної діяльності найбільше скоротилися депозити корпорацій торгівлі (на 15,2 %). Водночас зросли депозити корпорацій сільського, лісового та рибного господарства (на 3,4 %) і промисловості  (на 1,6 %).

Динаміка кредитів, наданих резидентам, формувалася під впливом зменшення ресурсної бази банків через значний відтік депозитів та зміни курсу гривні до основних іноземних валют.

З початку року залишки за кредитами, наданими резидентам, зросли на 15,9 % та на 01.04.2014 становили 16,1 млрд. грн.

Основним позичальником, що суттєво впливав на динаміку кредитної заборгованості та становив найбільшу частку (64,1 % від загального обсягу кредитування), залишався сектор нефінансових корпорацій – 10,3 млрд. грн. (збільшення з початку року на 16,8 %). Кредити, надані сектору нефінансових корпорацій, спрямовувалися, в основному, на поточну діяльність (99,1 %).

За видами економічної діяльності найбільший обсяг кредитних коштів вкладено в промисловість (65,1 % від кредитів нефінансовим корпораціям), торгівлю (18,9 %), сільське господарство (8,8 %). Загалом у цих галузях зосереджено 92,8 % кредитів.

З початку року споживчі кредити домашнім господарствам зросли на 14 %, кредити на нерухомість та  інвестиційну діяльність – на 12,8 та 3,1 % відповідно.

Серед регіонів України Запорізька область на 01.04.2014 посідала 8 місце як за загальними обсягами залучених депозитів і наданих кредитів, так і за обсягами депозитів, залучених від домашніх господарств та нефінансових корпорацій, та за кредитами, наданими зазначеним секторам.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі