Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі військові – в лавах міжнародних миротворців

28 травня 2014 - 15:32

Напередодні Міжнародного дня миротворців Організації Об’єднаних Націй в обласному військовому комісаріаті відбувся тематичний «круглий стіл» на тему «Українські миротворці на службі миру і безпеки», який відвідала начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Власова.

Серед учасників заходу - представники місцевих органів влади, громадських організацій, духовенство, військовослужбовці місцевого гарнізону.

Починаючи з 1992 року Україна бере активну участь у міжнародній миротворчій діяльності, докладаючи зусиль для забезпечення миру й стабільності у світі. Як повідомив заступник начальника Запорізького гарнізону з виховної роботи полковник Михайло Логвінов, за період незалежності понад 300 військовослужбовців із Запорізької області взяли участь у миротворчих місіях у республіках Сьєрра-Леоне, Ірак, Ліберія та Косово, 15 з них і зараз несуть службу у військових частинах та підрозділах Запорізького гарнізону.

Українські миротворці в основному виконували охоронні функції на стратегічних об’єктах, брали участь у патрулюванні, супроводженні колон тощо.

Спогадами про виконання миротворчих завдань у різні роки в республіках Ірак та Сьєрра-Леоне з присутніми поділилися військовослужбовці обласного військкомату підполковник Геннадій Яременко, майор Юрій Ольховик, старший прапорщик Руслан Закарлюка, полковник у відставці Олександр Петраков.

У рамках заходу начальник Запорізького гарнізону полковник Давид Моін вручив воїнам-миротворцям почесні грамоти за самовіддану ратну службу, зразкове виконання військового обов’язку під час перебування у складі миротворчого контингенту України з підтримання миру і безпеки.

 

Довідково: 29 травня 1948 року Рада Безпеки ООН ухвалила рішення про розгортання першої миротворчої операції – Органу ООН зі спостереження за перемир’ям.

Починаючи з 1992 року 40 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях. З 1992 року 50 військовослужбовців Збройних Сил України загинули і понад 100 зазнали поранень у ході міжнародних миротворчих операцій. За зразкове виконання миротворчих завдань тисячі наших військових були нагороджені медалями ООН, більше 200 військовослужбовців відзначено державними нагородами, понад 10 тисяч – відзнаками Міністерства оборони України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»