Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розв’язання проблеми підключення споживачів до електромереж – на контролі влади

13 червня 2014 - 14:10

Розв’язання проблеми підключення споживачів до електромереж – на контролі влади

Голова облдержадмінстрації Валерій Баранов провів засідання  «круглого столу», присвяченого проблемним питанням приєднання об`єктів замовників до електричних мереж.

В обговоренні взяли учать перший заступник голови ОДА Григорій Самардак та заступник Петро Гончарук, представники малого та середнього бізнесу, ВАТ «Запоріжжяобленерго» та громадськості.

Як повідомив заступник директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Роман Писарєв, в облдержадміністрації створена обласна робоча група, яка займається моніторингом ситуації з підключення електроустановок замовників до електричних мереж.

- Ми провели виїзні засідання в Бердянську та Мелітополі, де зустрілися як з підприємцями, так і з пересічними людьми. Зустрічі проходили дуже емоційно, люди не стримували свого невдоволенння. Було безліч скарг на  високу плату за послуги підключення або за збільшення потужності,  необхідність повторно отримувати і виконувати технічні умови, обмеження потужності,  правильність встановлення тарифів при оплаті за електроенергію, порушення термінів виконання послуги підключення та безліч інших. На сьогодні можна з упевненістю сказати, що з кожним роком кількість скарг зростає, - зазначив посадовець.

За його словами, пересічні громадяни, які мають обмеження потужності лише до 1,3 кВт,  не можуть користуватися побутовими приладами взагалі. Для її збільшення необхідно звернутися в «Обленерго» та додатково оплатити послугу.

Головними наріканнями з боку підприємств було затягування процесу отримання техумов і послуги підключення у встановлені терміни. Якщо раніше, за словами підприємців, техумови на підключення потужності до 16 кВт видавалися районними підрозділами, тепер - тільки дирекцією перспективного розвитку та інвестицій «Обленерго».

- Тепер кожен бізнесмен або просто мешканець будинку є  заручником. Треба працювати над зміною законодавчої бази. Люди не повинні ходити по три-чотири місяці, очікуючи від вас роз’язнень, - наголосив заступник голови ОДА Петро Гончарук, звертаючись до представників «Обленерго».

Очільник області Валерій Баранов, заслухавши всі сторони, доручив представникам Антимонопольного комітету провести аналіз монопольної діяльності «Обленерго».

- Чомусь не виникає проблем з підключенням споживачів до водних, газових мереж. Що ж стосується електромереж, то в цій сфері маємо цілу низку перепон. Складається враження, що сьогоднішня система надання адміністративних послуг не має нічого спільного з поняттям «здоровий глузд». Вона абсолютно не працює. Якщо ти хочеш відкрити свою справу, то країна зробить усе, аби ти цього не зробив. Як можна в таких умовах говорити про розвиток бізнесу та економіки? Ми, передусім, повинні бути партнерами, потрібно чути один одного та працювати у двосторонньому порядку, - зазначив глава регіону. 

За підсумками «круглого столу» представники «Обленерго» мають підготувати свої пропозиції щодо покращення ситуації, яка виникла.  Вони будуть розглянуті керівництвом області на наступному засіданні.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору