Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада вибирає дієвий спосіб врятувати Молочний лиман

17 червня 2014 - 16:35

Обласна влада вибирає дієвий спосіб врятувати Молочний лиман

Шляхи відновлення гідрологічного стану Молочного лиману розглядалися на нараді, яку провів голова облдержадміністрації Валерій Баранов.

До обговорення екологічної проблеми долучилися перший заступник голови ОДА Григорій Самардак, представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, постійної комісії з питань екології та природокористування обласної ради, управління капітального будівництва ОДА, управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, радник голови облдержадміністрації Іван Свистун та директор ТОВ «ТРІАС» Віктор Чайка.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергій Карпій презентував кілька основних варіантів подолання екологічних проблем гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман». Серед них: функціонування лиману в режимі напіввідкритої водойми, що передбачає відновлення широкої прорви в південно-східній частині коси на землях заказника місцевого значення «Степанівська коса»; здійснення водообміну між лиманом і Азовським морем у режимі закритої водойми – такий варіант можливий за рахунок будівництва та функціонування з'єднувального каналу Молочний лиман - Азовське море.

- Даний варіант створює умови не лише для відновлення гідрологічного та гідрохімічного режимів лиману, а й збільшення його функцій як нерестовища акліматизованого виду піленгасу, перспектив для промислового риборозведення. З’єднувальний канал не впливає на роботу діючих комунікативних шляхів сполучення, порушення яких може призвести до соціальної напруги,  його розміщення здійснюється поза межами території із заповідним статусом. Змодельовані та запропоновані проектні рішення дозволяють уникнути такого негативного явища, як прискорене замулення каналу, - підкреслив Сергій Карпій.

Однак, за словами посадовця, єдиним та значним мінусом такого рішення є занадто велика його вартість - близько 25 млн. грн.

Відновити гідрологічний стан Молочного лиману також можна за рахунок постійного проведення днопоглиблювальних робіт на існуючому каналі, а також  будівництва з'єднувального каналу «Молочний лиман - Азовське море» за проектом 2001 року. Така гідрологічна споруда, як зазначають у Департаменті, працюватиме 10-15 років без додаткового втручання, що дасть можливість не витрачати додаткові державні кошти на розчистку каналу.

Збільшити водообмін між лиманом і Азовським морем також можливо за рахунок точкових вибухів. Такий спосіб не тільки дієвий та дешевий, а й екологічний.

- Ми не можемо дозволити собі закопувати гроші в землю. В умовах доволі скрутного фінансування треба шукати альтернативу, найлегший економічний та екологічний спосіб вирішення питання, - констатував голова облдержадміністрації Валерій Баранов.

За підсумками засідання вирішено направити лист до парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з проханням доручити Мінекології розглянути всі надані варіанти щодо відновлення гідрологічного стану Молочного лиману.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України