Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Упровадження механізму обов’язкового страхування - реальний шанс покращити якість медичної допомоги

18 червня 2014 - 11:00

Упровадження механізму обов’язкового страхування - реальний шанс покращити якість медичної допомоги

Під керівництвом голови обласної державної адміністрації Валерія Баранова відбулося засідання координаційної ради з проблемних питань системи охорони здоров'я області. У роботі  взяли участь заступник голови ОДА Петро Гончарук, головні лікарі, керівники управлінь охорони здоров’я в містах та районах області, науковці, юристи, представники страхових компаній та громадських організацій.

Координаційну раду було створено розпорядженням голови ОДА № 155 п’ятого травня поточного року. Завдання, які покладені на членів ради, - забезпечити вирішення проблемних питань, які виникають у системі охорони здоров’я області, шляхом обговорення їх на засіданнях.

Серед питань, які були запропоновані до розгляду, - звіт про діяльність благочинних фондів та презентація послуг страхових компаній.

Про роботу благочинного фонду «Крок назустріч людям» при обласній клінічній лікарні поінформував в.о. головного лікаря установи Олексій Кулінич. За його словами, за п’ять місяців поточного року до фонду надійшло 1,1 млн. грн. Однак наразі, на час розслідування, ці кошти заморожені. Зазвичай ресурси фонду спрямовуються на те, без чого не може працювати установа, - паливно-мастильні матеріали, канцтовари, ремонт техніки, поточні ремонти приміщень, придбання ліків тощо.

Як пояснила директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Мотовиця, кошти фонду - потужна допомога для лікарні, оскільки казначейство певний час пропускало тільки виплати на зарплатню та енергоносії.

Разом з тим, проблема полягає в тому, що пацієнти не бачать, куди саме спрямовуються ці кошти, оскільки фонди не звітує перед ними. Крім того, доцільно було б унеможливити передачу готівки від пацієнтів працівникам лікарні. Приміром, переводити внески відразу на рахунок.

Крім того, в ході обговорення визначено, що необхідно ретельно проаналізувати не тільки роботу фондів, які працюють при лікарнях в області, але й з’ясувати, хто ними керує та кому вони належать. Також слід розглянути варіант створення єдиного благочинного фонду, філіали якого працюватимуть при лікарнях.

Члени координаційної ради заслухали інформацію, яку надали представники ПАТ «Страхова компанія «Оранта-Січ», ТДВ «СК ОТЛ - Страхування» та ТДВ «Страхова компанія «Мотор-Гарант».

Коментуючи їх виступи, голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов висловив переконання, що впровадження механізму обов’язкового страхування громадян - реальний шанс покращити якість медичної допомоги вже зараз.

- Не секрет, що державна система безкоштовного медичного обслуговування не працює. За великим рахунком, необхідно внести зміни до Конституції України, де вписати: «безкоштовне надання першочергової медичної допомоги, а подальше лікування - через систему медичного страхування». Саме за такою схемою працює весь цивілізований світ. Цей механізм уже не раз довів свою доцільність та ефективність, - висловив позицію очільник регіону.

Разом з тим, для того, щоб страхова компанія не була збитковою та фінансувала широкий спектр медичних послуг, кількість застрахованих осіб має перевищувати 50 тисяч, що на старті є проблематичним, оскільки не всі роботодавці бажають брати на себе додаткові зобов’язання.

Підбиваючи підсумки засідання, голова ОДА Валерій Баранов доручив Департаменту охорони здоров’я ОДА підготувати перелік основних проблем галузі, а також запропонувати шляхи їх вирішення.

- На наступному засіданні, яке відбудеться у наступний понеділок або вівторок, ми розглянемо цей список, обговоримо наболіле та разом будемо відшукувати найоптимальніші шляхи виходу з ситуації, в якій опинилась медична галузь, - резюмував Валерій Баранов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів