Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"Вічно живі в наших серцях"

20 червня 2014 - 13:27

"Вічно живі в наших серцях"

Під таким гаслом у Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбувся Урок пам'яті, присвячений Дню скорботи та на вшанування пам'яті жертв війни в Україні та 73-й річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945років.

Скорботну дату відзначили представники місцевих органів державної влади, ветерани війни, військової служби, військовослужбовці Запорізького гарнізону, представники громадських та релігійних організацій.

Заступник військового комісара по роботі з особовим складом – начальник відділу полковник Михайло Логвінов зазначив, що Велика Вітчизняна війна ніколи не згасне в нашій пам'яті. Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців і залишився в історії, як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Виявивши нечуваний героїзм та єднання в жорстоких боях, у гіркоті поразок і славі звитяг, українці здобули мир і омріяну єдність у кордонах однієї держави, яка ще мала пройти свій тернистий шлях до незалежності.

Військовий комісар обласного військового комісаріату полковник Давид Моін оголосив хвилину мовчання в пам'ять про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни та під час проведення антитерористичної операції на сході України.

Завідувач відділу науково-освітньої роботи обласного краєзнавчого музею Світлана Тараненко нагадала присутнім про причини та початок Великої Вітчизняної війни, навела факти героїзму та мужності воїнів, самовідданої праці працівників тилу в роки війни.

Своїми спогадами про роки воєнного лихоліття, нелегкий шлях, який довелося пройти, визволяючи країну від фашистських загарбників, поділився ветеран війни – полковник у відставці Віктор Варвашеня. Він зазначив, що нинішнє покоління захисників виховується на прикладах мужності, героїзму й стійкості ветеранів війни, продовжуючи славні традиції фронтовиків. Нині це підтверджується  гідним виконанням військового обов’язку у справі захисту  Батьківщини.

Священик української православної церкви протоієрей Олександр благословив особовий склад на ратну службу в ім'я Української держави.

Під час Уроку пам'яті було продемонстровано документальні кадри про початок війни, присвячені героїзму та патріотизму воїнів, які вступили в бій з фашистськими загарбниками в перші дні війни, а також про подвиги наших воїнів - захисників Вітчизни в умовах неоголошеної війни Росією.

 

Довідково:

Український народ дав фронту понад 7 млн. воїнів, близько половини з яких загинули смертю хоробрих. Про його вагомий внесок у Перемогу свідчать безпрецедентні цифри: 2069 українців стали Героями Радянського Союзу, 32 – двічі Героями Радянського Союзу, один - тричі Героєм Радянського Союзу.

Вагомий внесок у загальну перемогу над ворогом зробили запоріжці. Наприкінці липня 1941р. у Запорізькій області налічувалося 200 тис. ополченців. Особовий склад винищувальних батальйонів області на 30 вересня нараховував 3649 осіб. За короткий час в обласному центрі і в районах була проведена величезна робота по евакуації населення, промислових підприємств, засобів транспорту, зв’язку, установ культури, сільськогосподарської продукції.

За два роки окупації області було розстріляно 66745 мирних громадян та 10916 військовополонених, на каторжні роботи в Німеччину відправлено 157416 осіб.  

У відповідь на фашистські тортури в області розгортався партизанський та підпільний рух. Загалом після визволення Запоріжжя понад 800 підпільників та партизан  були відзначені орденами й медалями Радянського Союзу за подвиги у боротьбі з загарбниками.

 207 бійцям і офіцерам за героїзм і мужність, виявлені в боях за визволення міст і сіл Запорізької області, присвоєно звання Героя Радянського Союзу, 53 з них удостоїлись цього звання посмертно. Із загального числа Героїв Радянського Союзу 102 – уродженці Запорізької області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області