Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Від упровадження енергоефективних технологій в області економічний ефект досяг майже пів мільярда гривень

27 червня 2014 - 10:25

Від упровадження енергоефективних технологій в області економічний ефект досяг  майже пів мільярда гривень

У ході тридцять шостої сесії обласної ради затверджено звіт про стан виконання регіональної програми підвищення енергоефективності Запорізької області на 2010-2015 роки,  який представив директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євген Семечаєвський.

Економічний ефект від упровадження енергоефективних заходів у 2013 році склав 457 млн. грн.

Їх виконання забезпечено за рахунок власних коштів підприємств (у промисловій галузі), місцевих бюджетів, субвенцій державного бюджету та інших джерел фінансування.

Так, з червня 2013 року за рахунок використання вторинних енергоресурсів (доменного газу) ВАТ «ЗМК «Запоріжсталь» забезпечено гарячим водопостачанням населення Орджонікідзевського (383 житлові будинки) та Ленінського (327 житлових будинків) районів Запоріжжя. Скорочення споживання природного газу склало 5 млн. м³.

Крім того, навесні минулого року після реконструкції на аглофабриці комбінату відбулося відкриття агломашини № 1 з установкою високотехнологічного електрофільтра, що дозволить підприємству зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферу майже на 10 %.

На ПАТ «Запоріжкокс» планується будівництво установки третього турбогенератора, що забезпечить підприємство власною електроенергією на 100 %. А Запорізьким заводом феросплавів розробляється проект передачі надлишкового тепла концерну «Міські тепломережі».

Впроваджуючи заходи з удосконалення розрахункового та технічного обліку електроенергії, ВАТ  «Запоріжжяобленерго» зекономило 8 млн. кВт. електричної енергії. Силами ПАТ «Запоріжгаз» та ВАТ «Мелітопольгаз» встановлено понад 8 тис. лічильників природного газу в багатоквартирних та приватних будинках.

Енергозберігаючі технології за рахунок вирощування сільськогосподарських культур постійно впроваджуються й у фермерських господарствах області, здійснюється оптимізація електроспоживчого обладнання (заміна потужних електродвигунів, силових трансформаторів, застосування енергозберігаючого обладнання тощо). Економічний ефект від упровадження цих технологій склав 24,874 млн. грн.

В установах та організаціях бюджетної сфери також спостерігається зменшення рівня споживання енергоресурсів завдяки використанню таких енергоефективних заходів як реконструкція системи опалення, установка енергозберігаючого обладнання, перехід на альтернативні джерела енергії, термомодернізація бюджетних закладів.

У рамках регіональної програми енергоефективні технології активно впроваджуються й підприємствами житлово-комунального господарства області. Так, Запорізьким концерном «Міські тепломережі» здійснено ремонт теплоізоляції теплових мереж опалення та гарячого водопостачання з використанням новітніх ізоляційних матеріалів. За рахунок грантів Фонду східноєвропейського партнерства концерном реалізується проект «Встановлення індивідуальних теплових пунктів у м. Запоріжжя».

Значна увага приділяється розвитку альтернативної енергетики. На сьогодні в регіоні працює 32 котельні на альтернативних видах палива - відходах деревини та сільського господарства, лузги соняшника, пелетах, брикетах тощо.

За підтримки облдержадміністрації та за рахунок коштів інвесторів триває реалізація проектів з будівництва парків вітрових електростанцій на територіях Приазовського, Приморського, Мелітопольського та Бердянського районів, а також сонячних електростанцій на територіях м. Приморськ, Приморського та Токмацького районів.

В області розпочато дегазифікацію полігонів твердих побутових відходів. Три проекти реалізуються в  Бердянську, Мелітополі та Енергодарі. Цього року  будуть збудовані газопоршневі станції та на безоплатній основі передані на баланс міських рад. Отриману електроенергію використовуватимуть на власні потреби комунальні підприємства цих міст.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи