Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Збереження та розвиток меліоративних мереж – вимога сьогодення

4 липня 2014 - 10:33

Відбулося засідання обласної робочої групи з питань координації дій постійно діючих районних оперативних груп з контролю за збереженням меліоративних систем і мереж водопостачання, яке провів заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Олег Ніколенко.

Посадовець повідомив, що віднині робоча група буде постійно діючою та ознайомив присутніх з її оновленим складом.

За даними ОДА, у першому півріччі 2014 було зафіксовано п’ять фактів крадіжок, порушено три кримінальні справи. Факти незаконного демонтажу систем були виявлені у Василівському, Веселівському, Запорізькому, Якимівському та Кам’янсько-Дніпровському районах. При цьому, за цими фактами засідання оперативних груп проведено тільки в Кам’янсько-Дніпровському районі.

- Наші меліоративні системи – це колосальні капіталовкладення держави. Не маємо права допустити їх знищення та розкрадання. Ми бачимо, що з року в рік погода стає все більш спекотною та посушливою, і це має стати стимулом для нас. Важливо не тільки зберегти зрошення, але й розвивати та відновлювати ці системи. Однак, якщо громада на місцях не буде проявляти активність у вирішенні цих питань, проблему повністю вирішити не вдасться, - висловив переконання Олег Ніколенко.

Про основні причини, які перешкоджають ефективній роботі у напрямку збереження зрошувальних мереж, поінформував начальник Запорізького обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук.

Серед них – дефіцит паливно-мастильних матеріалів для проведення патрулювання, великі ресурси, які необхідні на проведення  інвентаризації  для того, аби поставити їх на баланс, а також пасивне ставлення до проблеми правоохоронців. Останній фактор підтвердив і голова Антикорупційного комітету Анатолій Шевченко. За його словами, протягом 11 років він займається цим питанням, особисто виїжджав на місця та фотографував порушників, потім надавав фотоматеріали до правоохоронних органів. Однак  по жодному з цих звернень ні одна справа до суду так і не була доведена.

Представники Якимівського, Веселівського та Михайлівського районів поділились своїм баченням того, як зберегти меліоративні системи на місцях.

За підсумками обговорення підписано протокол, де головам райдержадміністрацій доручено активізувати роботу постійно діючих оперативних груп з контролю за збереженням меліоративних систем і мереж водопостачання.

Крім того, власники земельних ділянок, на яких розміщено внутрішньогосподарські меліоративні мережі, мають також зайняти активну позицію у цьому питанні: якщо сторонні особи розбирають зрошувальні труби, господар має негайно повідомити правоохоронціям. Також члени робочої групи підтримали пропозицію звернутись до керівників районних відділів ГУ МВС України в Запорізькій області з проханням переглянути відмовні матеріали за фактами розкрадання меліоративних систем у 2014 році.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович