Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблема оплати незахищених видатків – на постійному контролі обласної влади

10 липня 2014 - 11:06

Проблема оплати незахищених видатків – на постійному контролі обласної влади

Проблеми, пов’язані з несвоєчасною оплатою органами Державної казначейської служби платіжних доручень по незахищених видатках, почали нарощуватись, починаючи з 2011 року. Але якщо раніше вони виникали в останньому кварталі, то в поточному році незахищені видатки практично не оплачувались вже з початку року. Наразі ситуація починає поліпшуватися, гроші на незахищені видатки поступово надходять.

Про це повідомив директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь.

За словами посадовця, до кінця травня сума неоплачених доручень по незахищених видатках зросла до 195 млн. грн. по місцевих бюджетах і більше 40 млн. грн. - по державному бюджету. При тому, що захищені видатки бюджетних установ оплачувались регулярно (заробітна плата бюджетників, інші соціальні виплати, енергоносії, медикаменти, харчування), значна затримка оплати незахищених видатків створила соціальну напругу в регіоні.

- До незахищених видатків відносяться розрахунки за виконані роботи з комунальними підприємствами, які забезпечують прибирання міст, ремонт доріг, будинків тощо. Через цю заборгованість не виплачується зарплата працівникам таких підприємств, не закуповуються матеріали та обладнання для виконання робіт. Крім того, до незахищених видатків відноситься закупівля паливно-мастильних матеріалів для шкільних автобусів, автомобілів швидкої допомоги, іншого спеціального транспорту, - зазначив Сергій Медвідь.

Посадовець наголосив, що ще одна вкрай гостра проблема -  розрахунки з будівельними організаціями, які виконали роботи в минулому році. Затримка платежів призвела до заборгованості по заробітній платі перед будівельниками, по кредитних платежах та податках і неможливості продовжувати роботи на об’єктах.

Попри те, що забезпечення казначейського обслуговування бюджетів не належить до повноважень органів місцевої влади, ця проблема знаходиться на постійному контролі особисто  голови облдержадміністрації.

Методично тривала робота з керівництвом держави як по внесенню змін до діючого законодавства, які б кардинально зменшили проблеми обслуговування місцевих бюджетів, так і по збільшенню обсягів підкріплень. Були направлені відповідні звернення, а також проведені особисті зустрічі голови облдержадміністрації Валерія Баранова з Прем’єр-міністром України  Арсенієм Яценюком та з Міністром фінансів України Олександром Шлапаком.

Як результат, пропозиції від області внесені до проекту змін до Бюджетного кодексу України, який опрацьовується Кабміном в частині казначейського обслуговування місцевих бюджетів, а саме рахунки по доходах і видатках спеціальних фондів і «Кошика 2» загального фонду можна буде відкривати в державних банках.

Також 28 травня отримано суттєве підкріплення на незахищені видатки. Це 88 млн. грн. або 45% від зареєстрованої заборгованості. 2 липня отримано підкріплення в обсязі 10,3 млн. грн., що дорівнює 10% від зареєстрованої заборгованості.

- Розподіл цих підкріплень між бюджетами області здійснено казначейством у суворій відповідності до сум зареєстрованих платіжних документів і оплата їх здійснювались у порядку реєстрації. За станом на 8 липня загальна сума неоплачених документів по місцевих бюджетах області складає 114,1 млн. грн., - повідомив Сергій Медвідь.

Обласна державна адміністрація тримає на постійному контролі проблему оплати незахищених видатків і робить усе можливе в межах повноважень для поліпшення ситуації.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят