Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада разом з громадськістю шукає способи подолання корупції та хабарництва в медицині

10 липня 2014 - 18:55

Голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов провів засідання координаційної ради з проблемних питань системи охорони здоров'я області, в якому взяли участь заступник голови ОДА Петро Гончарук, директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Наталія Мотовиця, представники громадських організацій, керівники закладів охорони здоров’я, представники благодійних фондів, що співпрацюють із закладами.

В ході засідання відбулася дискусія з приводу пошуку шляхів розв’язання проблем, що наразі присутні в роботі медичних закладів регіону. Нагального вирішення, за словами Наталії Мотовиці, потребують  питання існування хабарництва та корупції, коли послуги оплачуються безпосередньо лікарям, проблема безсистемного та неконтрольованого встановлення вартості медичних послуг.

Також серед наявних гострих питань - необгрутнованість переліку медикаментів, що надається пацієнту, позбавлення права вибору стосовно  проходження діагностичних та лабораторних досліджень – лікарі направляють відразу до конкретних центрів та лабораторій. Обурливим є те, що велика кількість медиків проводять приватні прийоми  в комунальних закладах та установах, де вони  безпосередньо працюють.

Під час обговорення кожен бажаючий міг виступити та запропонувати свої способи  боротьби з хабарництвом. Учасники координаційної ради позитивно відгукнулися на пропозиції Департаменту вносити кошти в касу лікарні лише через термінал або на банківський рахунок з подальшим отриманням квитанції про оплату. Також запропоновано проводити  калькуляцію медичних послуг – як підготовчий етап до запровадження обов|’язкового державного медичного страхування та добровільного медичного страхування; впровадження формулярів лікарських засобів на засадах доказової медицини тощо.

- Раз і назавжди має бути заборонено надання лікарями приватної практики в закладах, де вони безпосередньо працюють. Для боротьби з корупцією потрібно залучати представників громадськості, вести масштабну  інформаційну політику – готувати  публікації та виступи в ЗМІ, інформаційні стенди в лікарнях. А щоб не було бажання займатися незаконною приватною практикою, слід розробити ефективну систему мотивації та економічного стимулювання лікарів та медичного персоналу до інтенсивної та якісної праці, - наголосила Наталія Мотовиця.

Крім того, в ході наради порушено питання вилучення коштів від пацієнтів під виглядом так званих «благодійних внесків». У деяких лікарнях такі внески стають обов’язковими, однак велика частина коштів ніде не фіксується, тому, відповідно, й витрачається не за призначенням.

У зв’язку з цим перед учасниками засідання виступили керівники трьох місцевих благодійних фондів, відзвітувавши про свою  волонтерську діяльність.

Керівник області Валерій Баранов висловив переконання в необхідності запровадження жорсткої системи моніторингу та контролю діяльності всіх лікувально-профілактичних закладів області та роботи благодійних фондів зокрема.

- Контролювати потрібно, аби потім керівник фонду не стояв перед нами й не червонів, виправдовуючись. Факти, коли благодійники займались не зовсім добрими справами, на жаль, є.  Отже, потрібно не допустити їх повторення. Облдержадміністрація та Департамент охорони здоров’я відкриті для пропозицій та зауважень. Давайте разом шукати способи вдосконалення  діяльності наших медзакладів та конкретно втілювати їх в життя, - підкреслив керівник регіону.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни