Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі хлібороби зібрали ранніх зернових з понад 65% посівних площ

15 липня 2014 - 12:50

Запорізькі хлібороби зібрали ранніх зернових з понад 65% посівних площ

Про хід збирання врожаю ранніх зернових культур учасників засідання колегії обласної державної адміністрації поінформував заступник голови-керівник апарату ОДА Олег Ніколенко. Як підкреслив посадовець, наразі основним завданням для хліборобів є проведення збиральної кампанії в оптимальні строки та з мінімальними втратами. По всіх категоріях господарств необхідно обробити 848 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур, у тому числі 608 тис. га - озимих зернових, 209 тис. га - ярих культур та 31 тис. га озимого та ярого ріпаку.

Станом на 14 липня сільгосппідприємствами області скошено 65% збиральних площ ранніх зернових культур. Обмолочено 530 тис. га ранніх зернових культур, намолочено 1,4 млн. тонн зерна нового врожаю. Середня врожайність складає 26,5 ц/га., що на три центнери вище, ніж торік.

Олег Ніколенко відзначив, що на більшості територій області збирання врожаю проходить на високому організаційному рівні. Для механізаторів створено сприятливі побутові умови, організовано високоякісне харчування, передбачено стимули матеріального заохочення. Прискорити темпи збирання необхідно хліборобам Новомиколаївського, Розівського, Гуляйпільського та Запорізького районів. За оперативною інформацією аграріям області залишилося ще скосити і обмолотити близько 290 тис. га ранніх зернових культур.

Високу врожайність озимої пшениці отримують сільгосппідприємства в Гуляйпільському - 42 ц/га, Великобілозерському - 41,8 ц/га та Новомиколаївському - 40,2 ц/га районах. Найвища врожайність  озимого ячменю - в Куйбишевському - 47,1 ц/га, Великобілозерському - 37 ц/га та Михайлівському – 36 ц/га районах. По ярому ячменю серед лідерів Розівський - 32,9 ц/га, Новомиколаївський - 31,2 ц/га та Михайлівський - 30 ц/га райони.

Також представник обласної виконавчої влади відзначив, що  значною мірою врожайність залежить від того, в якій зоні розміщується поле. Територія регіону розподіляється на три агрокліматичні зони:  помірно посушливу, посушливу та дуже посушливу. При цьому традиційно врожайність ранніх зернових культур у дуже посушливій зоні на сім центнерів нижче, ніж у помірно посушливій та на шість центнерів нижче, ніж у центральних районах області. До дуже посушливої зони належать Якимівський, Приазовський, Приморський, Бердянський та частина Мелітопольського району.

Разом з тим, незважаючи на зимову засуху, складну соціально-політичну ситуацію та всі ризики, в яких змушені працювати аграрії, у поточному році планується зібрати врожай не менше 2 млн. тонн, з яких 1,4 млн. тонн – пшениці.

Серед стратегічних завдань, які нині поставлені перед керівниками районів, – стежити за дотриманням правил пожежної безпеки, охорони праці під час збирання врожаю і перевезення зерна.

Крім того, паралельно зі збиранням ранніх зернових культур необхідно проводити підготовку ґрунту для проведення сівби озимих зернових культур під урожай 2015 року.

Сільгосппідприємствам області треба підготувати 130 тис. тонн насіння. Останні роки область не мала проблем ні з обсягами заготівлі насіння, ні з їх якістю. У цьому контексті Олег Ніколенко повідомив, що в майбутньому планується на базі нашого Інституту олійних культур НААН зробити міжрегіональний насіннєвий центр для Запорізької, Донецької, Херсонської та Луганської областей.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області