Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальні послуги неповнолітнім правопорушникам стануть більш ефективними

16 липня 2014 - 15:50

Соціальні послуги неповнолітнім правопорушникам стануть більш ефективними

В області реалізується проект «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», який упроваджується за фінансової підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку та підтримки обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Проект РСКЮ сприяє розробці ефективної системи юстиції для неповнолітніх, які конфліктують із законом, метою якої є зниження рівня злочинності серед дітей, кращий захист прав неповнолітніх правопорушників, надання допомоги неповнолітнім, які порушили закон, з метою реабілітації та реінтеграції їх у громаду.

У рамках проекту на базі Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді впроваджується модель центру відвідування для неповнолітніх, які мають конфлікт із законом. Центр надає соціальні послуги неповнолітнім особам, які були засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, з метою їх ресоціалізації і профілактики вчинення нових злочинів. З жовтня 2013 року аналогічні пілотні ініціативи поширились і на м. Запоріжжя, де також планується відкриття такого центру вже у вересні-жовтні поточного року.

У зв’язку з цим створена робоча група, яка займається організаційними питаннями та розробляє методики й програми профілактики скоєння повторних злочинів серед неповнолітніх.

У рамках реалізації проекту в Запоріжжі на базі готелю «Інтурист» наразі проходить триденний навчальний тренінг «Ефективні гендерно орієнтовані програми для неповнолітніх у конфлікті із законом» для спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, психологічної служби системи освіти, представників громадської організації Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей», співробітників кримінально-виконавчої інспекції тощо.

Серед тематичних напрямків, які розглянули профільні спеціалісти, - «Огляд результатів світових досліджень у сфері профілактики правопорушень», «Модель розвитку протиправної поведінки неповнолітніх», «Ознайомлення з результатами досліджень особистих історій дітей, які відбувають покарання в колоніях для неповнолітніх в Україні», «Особливості розвитку протиправної поведінки серед дівчат», «Гендерні відмінності у факторах ризику, що сприяють протиправній поведінці хлопців і дівчат», «Захисні фактори і сильні стороні хлопців і дівчат, що зменшують ризик скоєння нового злочину».

 

Довідково: протягом I півріччя 2014 року на території Запорізької області, за даними прокуратури, зареєстровано 97 кримінальних правопорушень, учинених дітьми, проти 60 за аналогічний період 2013 року. За  цим показником область посідає шосте місце в країні.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес