Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На базі Запорізької області апробується механізм ефективного фінансування соціальних послуг

17 липня 2014 - 14:53

На базі Запорізької та Дніпропетровської областей розпочинається реалізація пілотного проекту Академії фінансового управління та дитячого фонду ЮНІСЕФ «Розробка механізму фінансування соціальних послуг для вразливих верств населення».

З цього приводу в облдержадміністрації відбулася представницька нарада щодо децентралізації, реформування сфери державних фінансів, розробки механізмів фінансування соціальних послуг для вразливих верств населення, яку провів заступник голови – керівник апарату ОДА Олег Ніколенко. У заході взяли участь народний депутат України Євген Карташов, президент Академії фінансового управління Міністерства фінансів України Тетяна Єфименко, експерти ЮНІСЕФ Іван Богдан та Клавдія Павлюк.

Представник обласної виконавчої влади Олег Ніколенко поінформував присутніх про стан соціальної сфери, яка функціонує в регіоні. Так, у сфері освіти працює 29 навчальних закладів інтернатного типу, в сефері соцзахисту – 11 інтернатних установ, а також 26 центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Крім того, в області створено 191 прийомну сім’ю та 17 дитячих будинків сімейного типу.

З основними завданнями пілотного проекту ознайомила президент Академії фінансового управління Міністерства фінансів України Тетяна Єфименко. За її словами, кінцева мета реалізації проекту – напрацювання прозорих, зрозумілих механізмів розрахунку реальної вартості соціальних послуг, а також розробка дієвого механізму, який дозволить використовувати бюджетні кошти найбільш ефективно.

- Ми маємо справу з живими фінансовими потоками. Маємо разом знайти технологію чи управлінську формулу, яка буде для нас найбільш оптимальною. Враховуючи сьогоденні соціально-політичні умови, цей напрямок набуває особливого значення, оскільки, незалежно від ситуації, державні зобов’язання перед уразливими категоріями населення повиння обов’язково виконуватись, - підскреслила Тетяна Єфименко.

Зі змістовними аспектами та проблематикою проекту учасників засідання ознайомили експерти ЮНІСЕФ Іван Богдан та Клавдія Павлюк.

Як повідомив Іван Богдан, проект спрямований на роботу з фінансування соціальних послуг, які надаються дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам та дітям, які опинились у складних життєвих обставинах.

Фахівці проаналізували поточну ситуацію в країні, вивчили кращі світові практики та методики щодо реалізації соціальних послуг та розрахунки їх фінансування. На базі цього матеріалу було сформовано рекомендації та механізми, за якими має розраховуватись вартість окремо взятих послуг. Нині ж завдання, яке поставлене перед розробниками проекту та пілотними регіонами, – на практиці перевірити ефективність механізмів розрахунків.

Для цього експерти ЮНІСЕФ разом із спеціалістами профільних департаментів обласної державної адміністрації підрахують видатки на утримання установ, які надають соціальні послуги дітям, за останні кілька років. Також будуть проаналізовані основні проблемні питання фінансування соцпослуг на рівні міст і районів. Таким чином, буде проведена апробація та надана оцінка розробленій методології. У ході роботи проект буде вдосконалюватись та коригуватись відповідно до тих потреб, які будуть виникати при співпраці зі спеціалістами в області.

Експерти ЮНІСЕФ та президент Академії фінансового управління переконані, що після доопрацювання проект буде запроваджено по всій території країни. Враховуючи те, наразі невідомо, коли саме це відбудеться – в наступному році чи через рік, усі основні стандарти будуть закладатись у відповідності до європейських норм.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні