Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: «Ми повинні відпрацювати таку систему закупівель, яка дозволить забезпечити прозорість та ефективність»

18 липня 2014 - 14:38

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак провів нараду щодо впровадження системи контролю закупівель, які здійснюються обласними комунальними закладами/установами соціально-гуманітарної сфери незалежно від вартості закупівель.

- Голова облдержадміністрації Валерій Баранов з перших днів роботи поставив нам завдання налагодити прозору та ефективну систему контролю за закупівлями, які здійснюються за бюджетні кошти. Існуюча система дійсно має багато нарікань і з боку бізнесу, і з боку контролюючих органів. Ми детально вивчали всі матеріали і маємо конкретні напрацювання та пропозиції щодо впровадження нової системи, які хочемо обговорити з представниками всіх учасників процесу, щоб удосконалити і розпочинати підготовку до  використання, - зазначив Григорій Самардак.

За словами посадовця, наразі закупівлі здійснюються децентралізовано. Раніше практикувалася централізована система, але й перша, й друга мають недоліки й вимагають удосконалення.

Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Елла Слепян презентувала учасникам наради два варіанти системи контролю закупівель, які здійснюються обласними комунальними закладами/установами соціально-гуманітарної сфери незалежно від вартості закупівель.

За словами посадовця, протягом минулого року було здійснено закупівлі на 2,6 млрд.грн., з них 40% пройшли без тендерів (на суму близько 1 млрд. грн.). Цього року планується здійснити закупівлі на близько 2 млрд. грн., 42% з них пройдуть без тендерів через малу суму фінансування, яка не вимагає проведення конкурсних торгів.

- Наразі система закупівель має як зовнішній, так і внутрішній контроль, але, як показує досвід, вона недостатньо ефективна. Тому ми розробили два варіанти нової системи. Так, перший варіант передбачає створення юридичної особи, яка матиме, у тому числі, й функції генерального замовника. Буде створено спеціальний сайт, на якому всі бюджетні заклади матимуть свої сторінки, де розміщуватиметься вся інформація про закупівлі, як ті, що вже проведено, так і ті, що  плануються. Другий варіант передбачає створення юридичної особи, яка буде позбавлена функцій генерального замовника, але займатиметься всією тендерною документацією, через неї та під її контролем проводитимуться всі закупівлі, перш за все, для запобігання дискримінації претендентів на участь у тендерах. Крім того, в обох випадках юридичною особою надаватиметься низка послуг для учасників торгів, - зазначила Елла Слепян.

Обидва варіанти викликали жваве обговорення учасників наради. Підбиваючи підсумки наради, Григорій Самардак зазначив, що після кінцевого відпрацювання кращого варіанту системи контролю закупівель розпочнеться підготовка до  реалізації.

- У нас багато питань, на які ще необхідно знайти відповіді. По-перше, на яку юридичну особу ми покладемо цю роботу, важливим є питання підготовки спеціалістів, які займатимуться впровадженням та налагодженням роботи цієї системи, які обсяги фінансування для цього необхідні тощо. Плануємо впровадити систему вже наступного року, щоб проводити нові закупівлі вже за нею, - підбив риску Григорій Самардак.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки