Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Оголошення

До уваги громадськості!

17 серпня 2014 - 08:38

Облдержадміністрація інформує всіх користувачів послуг пасажирського автомобільного транспорту загального користування про очікуване підвищення з 16.08.2014 вартості проїзду на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 13.08.2014 № 403 «Про  встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні», яке зареєстровано в  Головному управлінні юстиції у Запорізькій області 15.08.2014 за № 19/1659, встановлено для всіх суб’єктів підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, які виконують перевезення пасажирів автобусами, що працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні у межах Запорізької області  тариф на перевезення пасажирів у розмірі 0,33 грн. за один кілометр проїзду пасажира. Тариф не включає податок на додану вартість, витрати, пов’язані з обслуговуванням пасажирів на автовокзалах та автостанціях, страховий платіж з обов’язкового особистого страхування від нещасних випадків на транспорті. Тариф на перевезення одного місця багажу, дозволеного до провозу автобусами приміського та міжміського внутрішньообласного сполучення, встановлено у межах 10 (десяти) відсотків від вартості проїзду пасажира на автобусному маршруті.

Вищевказане розпорядження голови облдержадміністрації набирає чинності 16.08.2014 шляхом оприлюднення у випуску газети «Запорізька правда».

Таким чином, відбудеться підвищення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, які не переглядалися з
2010 року, з 0,23 грн. до 0,33 грн. за один кілометр проїзду пасажира.

Підвищення тарифів є дуже непопулярним заходом, проте, залишення їх на рівні, визначеному ще у 2010 році (0,23 грн./пас.км), може призвести до припинення діяльності багатьох перевізників, та як слідство припинення транспортного сполучення між населеними пунктами Запорізької області. Метою встановлення нових тарифів є забезпечення балансу інтересів споживачів в отриманні якісних послуг за доступними тарифами, та інтересів перевізників  щодо повного відшкодування витрат на надані послуги.

Впродовж 2010-2014 років відбулись зміни, які призвели до зростання фактичної собівартості автоперевезень: зросла вартість паливно-мастильних матеріалів, яка у собівартості послуг займає понад 60 %, бензин марки А-92 подорожчав на 102,9 %, дизельне паливо  –  на 112,3 %. Також підвищився мінімальний розмір заробітної плати на 34,3 % (з 907 грн. до 1218 грн.), збільшились витрати автопідприємств на придбання автомобільних шин у зв’язку з підвищенням цін на зазначений товар, зросли витрати на ремонт і технічне обслуговування рухомого складу автопарків.

За розрахунками автоперевізників собівартість автоперевезень на приміських та міжміських маршрутах коливалася від 0,24 грн. до 0,40 грн. за один кілометр проїзду пасажира, що перевищує діючий на сьогодні тариф.

Новий рівень тарифів (0,33 грн./пас.км) встановлено з урахуванням можливостей населення, інтересів автоперевізників, на підставі детального економічно-правового обґрунтування необхідності підвищення тарифів та відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Рішення щодо рівня тарифів було прийнято за результатами громадського обговорення 25.07.2014 за участю керівництва облдержадміністрації,  розробників проекту, перевізників, що надають послуги у зазначеному сполученні, представників громадських організацій: Комітету громадського контролю за діями влади у Запорізькій області, Народної ради м. Запоріжжя і Запорізької області, комітету по зв’язкам з громадськістю Запорізького «Правого Сектору» та інших.

Вартість проїзду (ВП) розраховується за формулою:

 

ВП = ТхВх(1+ПДВ+ АЗх(1+ПДВ)+СЗ),

 

де  Т – тариф;

В – відстань від початку маршруту до середини тарифної зони (на приміських маршрутах крок тарифної зони дорівнює 5 км);

ПДВ – податок на додану вартість (20 %);

АЗ – автостанційний збір (в залежності від класу автостанції може дорівнювати від 12 до 18 %);

СЗ – страховий збір (3 % - на приміських маршрутах, 1,5 % - на міжміських маршрутах).

В результаті проїзд, наприклад, на такому маршруті як «Запоріжжя – Бердянськ, через Токмак» (196 км) може підвищитися з 64,18 грн. до 92,08 грн. (вартість перевезення 1 місця багажу з 2 грн. до 9,2 грн.), на маршруті «Запоріжжя – Енергодар» (125 км) - з 41,14 грн. до 59,03 грн. (вартість перевезення 1 місця багажу з 2 грн. до 5,9 грн.), на маршруті «Запоріжжя – Мелітополь» (120 км) -  з 37,85 грн. до 54,31 грн. (вартість перевезення 1 місця багажу з 2 грн. до 5,43 грн.).

Слід зазначити, що не всі перевізники зацікавлені у невідкладному підвищенні вартості проїзду до нового встановленого рівня тарифу
(0,33 грн./пас.км). Таким чином фактичний рівень тарифів у різних перевізників на практиці може відрізнятися та бути нижчим за встановлений.

Просимо всіх жителів та гостей населених пунктів Запорізької області з розумінням поставитися до підвищення вартості проїзду у міжміському та приміському сполученні на території області.

З питань стосовно вартості проїзду можна звертатися до
ПАТ «Запоріжавтотранс» (тел. 213-82-76, 224-43-79, 224-43-78) та Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації (тел. 239-92-50, 239-92-51, 239-92-53)

Читайте також

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області