Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада докладає максимум зусиль для підготовки кваліфікованих педагогічних кадрів

28 серпня 2014 - 10:17

Обласна влада докладає максимум зусиль для підготовки кваліфікованих педагогічних кадрів

Питання підготовки кваліфікованих кадрів та відповідності їх професійного рівня займаній посаді розглянули учасники розширеного засідання колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Так, у минулому навчальному році в дошкільних закладах області працювали понад чотири тисячі вихователів. Із загальної кількості педагогічних працівників майже дві третини  мали найнижчу кваліфікаційну категорію – спеціаліст,  вищу  категорію - тільки 8%, першу та другу – по 9%.

Як відзначив директор Департаменту освіти і науки ОДА Микола Ярмощук, дещо кращі показники спостерігаються в ланці загальної середньої освіти. В цій сфері повну вищу освіту мають 13 тис.  або 91 % із  працюючих педагогів. Більше третини вчителів є спеціалістами вищої категорії, шоста частина має педагогічне звання “вчитель-методист” та третина - педагогічне звання “старший вчитель”.

Із загальної кількості освітян 56% мають стаж роботи більше 20 років, з них пенсіонерів – 17%. Варто відзначити, що порівняно з 2012 роком кількість працюючих учителів-пенсіонерів зменшилась на 342 особи, що свідчить про поступове омолодження кадрів. При цьому в області працюють 43 педагогічних працівники, які мають загальну середню освіту, левову частку з них складають  учителі трудового навчання, яких сьогодні дуже не вистачає.

З метою розв’язання цієї проблеми на рівні області триває робота зі створення ще одного освітнього округу, який знаходитиметься в Запоріжжі. До нього повинні ввійти окремі школи Хортицького району, професійне училище та педагогічний коледж. За словами Миколи Ярмощука, це дасть можливість вирішити кадрову проблему підготовки майстрів виробничого навчання для професійно-технічних навчальних закладів та  вчителів трудового навчання для загальноосвітніх шкіл.

Не менш актуальним питанням, на якому запинився посадовець, є професійні здібності та досягнення керівного складу дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних закладів освіти.

Українським журналом «Вісник ТІМО. Тестування і моніторинг в освіті» на основі результатів ЗНО навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2013 році складено рейтинг кращих шкіл України. До першої сотні ввійшли шість навчальних закладів обласного центру:  класичний ліцей,  багатопрофільний  ліцей № 99, а також гімназії № 6, № 28, № 31 та ліцей «Перспектива». До другої сотні кращих шкіл України увійшли ще три запорізькі навчальні заклади:  ліцеї № 34 та № 105, гімназія № 11.

- Ми намагаємося бути партнерами навчальних закладів у досягненні якості освіти, задля цього активно сприяємо впровадженню новітніх технологій у навчально-виховний процес, забезпеченню вчасної та якісної перепідготовки вчителів, розвитку особистої творчості кожного учасника навчально-виховного процесу, створенню он-лайн спільноти як за інтересами, так і за професійним спрямуванням, - підсумував Микола Ярмощук.

Посадовець запевнив, що в новому навчальному році Департаментом буде докладено максимум зусиль для продовження підготовки педагогічних кадрів з інформаційно-комунікаційних технологій та забезпечення ефективного використання в навчальному процесі кожного освітнього закладу сучасного ІТ-обладнання.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України