Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада шукає шляхи впорядкування території курганів та могильників

9 вересня 2014 - 16:56

Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Олег Ніколенко провів нараду з питань розв’язання проблем культурної спадщини на території регіону та оформлення прав на земельні ділянки.

В його обговоренні взяли участь представники управління земельних відносин Запорізької міськради, управління Державного земельного кадастру ГУ Держземагентства в області, Національного заповідника «Хортиця», Запорізької ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури регіону.

За статистичними даними в області на площі близько 5 тис. га розміщено 6,5 тис. пам’яток архітектури (кургани та могильники), загальна вартість яких умовно оцінюється в 6,5 млрд. грн. Разом з тим, за словами голови Запорізької ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Юрія Спіцина, жоден з цих об’єктів не має посвідчення держреєстрації як пам’ятник археології.

- Відсутні документи про реєстрацію, не закріплені за ними земельні ділянки, а відповідно – не встановлені балансоутримувачі. Висновок – фактично ці землі є безгоспними, - прокоментував ситуацію Юрій Спіцин.

Наразі багато цих об’єктів разом із земельними ділянками передано в користування аграрним господарствам, які обробляють поля. Кургани та могильники обробляти заборонено, тож фермери просто ігнорують їх, коли працюють на землі. Як наслідок – вони заростають шкідливими рослинами, які розповсюджуються потім на прилеглі території.

Для того, щоб вони доглядали території курганів та могильників, необхідно, укласти з ними охоронні договори, бо інакше їх можуть звинуватити у самозахопленні землі, яка має археологічну цінність. Однак ця процедура не напрацьована, не зрозуміло, хто має укладати договір, адже земля під курганами належить державі.

- Проблема є і ми не можемо її ігнорувати. Ми маємо п’ять тисяч гектарів земель, які фактично ніхто не доглядає, і це негативно впливає не тільки на здоров’я людей, але й приносить збитки аграріям. Тож прошу детально вникнути в це питання, напрацювати узгоджені та конструктивні пропозиції щодо його вирішення. Після цього ми спільно визначимо ті з них, які будуть найбільш оптимальними для області, - резюмував Олег Ніколенко.

Також у ході наради учасники обговорили питання  оформлення прав на земельні ділянки, які розташовані на території Національного заповідника «Хортиця».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості