Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області впроваджується інноваційна модель профілактики ВІЛ-інфекції

12 вересня 2014 - 12:49

В області впроваджується інноваційна модель профілактики ВІЛ-інфекції

Відповідно до програм співробітництва Міністерства охорони здоров’я України та ЮНІСЕФ на 2014-2016 роки в «Клініці, дружньої до молоді» відбулося засідання  координаційної ради з питань реалізації плану заходів щодо впровадження інноваційної інтегрованої моделі профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та підтримки молодих жінок групи ризику в Запорізькій області.

В обговоренні питання взяли участь представники Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, відділення медичної допомоги підліткам та молоді обласної клінічної дитячої лікарні, благодійного фонду «Сподівання», ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ».

Як повідомили в Департаменті охорони здоров’я ОДА, проект зосереджено на  жінках віком від 14 до 24 років, які наражаються на високий ризик інфікування ВІЛ. Таке вікове обмеження обґрунтоване відносно невеликою кількістю дітей до 14 років, які вдаються до ризикової поведінки, а також законодавчими нормами України, які дозволяють підліткам віком від 14 років мати доступ до медичних послуг без згоди батьків. 

У рамках упровадження інноваційної інтегрованої моделі профілактики ВІЛ-інфекції учасники заходу обговорили можливості створення кабінетів медичної допомоги підліткам та молоді на основі «дружнього підходу» в закладах охорони здоров’я обласного та міського підпорядкування, які надають медичну допомогу цільовій групі.

Крім того, окрема увага була приділена проведенню семінарів-тренінгів з особами, які є членами групи ризику, а також створенню «групи взаємодопомоги» для роботи з підлітками та молоддю, які вживають психоактивні речовини, з метою надання психо-соціальної допомоги, корекції та зміни їх поведінки.

Наразі, за інформацією Департаменту охорони здоров’я ОДА, представники багатьох волонтерських та громадських організацій здійснюють активну пропагандистську діяльність щодо профілактики ВІЛ/СНІДу: відвідують неблагополучні сім’ї, інформують про ризик зараження представників асоціальної сфери (жінки легкої поведінки, нарко-та алкозалежні). На базі ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ» створено спеціальний клуб «Тінейджер», у якому будь-хто з підлітків може зробити експрес-тест на ВІЛ-інфекцію, отримати вичерпну інформацію стосовно профілактики захворювання.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович