Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі митці визнані кращими в більшості номінацій фестивалю «Січеславна-2014»

16 вересня 2014 - 10:58

У Дніпропетровському будинку мистецтв відбулася церемонія нагородження переможців та номінантів XXII фестивалю-конкурсу на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна-2014».

Від імені голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова театральних діячів привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко, який вручив нагороди переможцям та подякував театралам Запорізької та Дніпропетровської областей за плідну творчу діяльність.

- Ваше мистецтво також сприяє вихованню в громадян почуття любові до Батьківщини та патріотизму. Мобілізовані актори запорізьких та дніпропетровських театрів сьогодні також захищають свою Вітчизну від терористів, а ті, хто продовжує працювати на сцені, піднімають моральний дух українських воїнів, організовуючи виїзні концерти у військові частини та проводячи благодійні мистецькі акції на підтримку української армії, - зазначив посадовець.

Цього року у фестивалі взяли участь театри з Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Павлограда. Загалом -  понад 2 тисячі працівників театрів Дніпропетровщини та 500 із Запоріжжя.

У більшості номінацій запорізькі митці визнані найкращими. Так,

спеціальним дипломом «Честь, Достоїнство, Професіоналізм» нагороджений народний артист України, провідний майстер сцени академічного обласного українського музично – драматичного театру ім. В.Г. Магара  Олександр Гапон. Спеціальний приз ім. заслуженого працівника культури України Олега Гришкіна «Кращий директор»  отримав керівник обласного театру ляльок Анатолій Колб. У номінації «Краща роль у  драматичній виставі» також переміг артист академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара Вадим Кир’ян за роль Котигорошка у виставі «Котигорошко» Н. Ігнатьєвої.

         Переможцями запорізькі митці визнані ще в 13 номінаціях:

 

  • «Краща жіноча роль ІІ плану»  «Надії Січеславни»;
  • «Краща моновистава»;
  • «Краща сценографія»;
  • «Кращий балетмейстер»;
  • «Краща драматична вистава для дітей»;
  • «Краща роль у драматичній виставі для дітей»;
  • «Краща акторська робота в ляльковій виставі»;
  • «Краще музичне оформлення»;
  • «Краща режисерська робота»;
  • «Краща роль у пластичній виставі».

 

Особливістю цьогорічного фестивалю стала окрема номінація вистав, присвячених 200-річчю з дня народження Великого Кобзаря. Чотири театри показали спектаклі, три з них увійшли до номінантів. Переможцем став Запорізький муніципальний театр танцю зі своїм хореографічним дійством «Художник».

Гран-прі «Надія Січеславни-2014» отримав актор Дніпропетровського академічного театру ім. Т. Шевченка Сергій Винокуров за високий рівень професіоналізму, яскраву художньо-пластичну виразність і сучасне прочитання образу Голохвастова у виставі «За двома зайцями» М. Старицького.

Гран-прі «Січеславна-2014» дісталося Криворізькому академічному театру музично-пластичних мистецтв «Академія Руху» за виставу «Пер Гюнт», у якому журі побачило глибоке філософське та сучасне втілення пластичної драми.

Нагадаємо, фестиваль проводиться щорічно з 1992 року, маючи на меті всебічний аналіз творчих процесів у театрах регіону, підвищення професійної майстерності митців та художнього рівня театральних вистав, пропагування найкращих здобутків театрального мистецтва. За більш ніж двадцять років свого існування конкурс став справжнім центром творчого життя Придніпров’я.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями