Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі екологи ініціюють зміни щодо вдосконалення системи моніторингу екосередовища

18 вересня 2014 - 11:04

В облдержадміністрації відбулося засідання комісії з питань моніторингу навколишнього природного середовища, яке провів директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Карпій.  

З листопада  2013 року облдержадміністрація, а зокрема Департамент екології та природних ресурсів ОДА здійснює державний моніторинг навколишнього середовища на регіональному рівні.

Департаментом підготовлено та підписано угоди та регламенти обміну інформацією про стан екології області з такими структурами як Запорізький обласний центр гідрометеорології, обласне управління водних ресурсів, обласне управління лісного та мисливського господарства, КП «Водоканал» м Запоріжжя. Знаходяться  на узгодженні проекти угод з ГУ Держсанепідслужби в Запорізькій області і з ГУ Держземагентства в Запорізькій області.

Сергій Карпій повідомив, що Департамент щомісячно, щоквартально та щорічно здійснює збір та аналіз інформації, що надходить від суб’єктів моніторингу.

- Ми щомісяця готуємо інформаційно-аналітичні бюлетені «Стан навколишнього середовища в Запорізькій області», розміщуємо їх на офіційному сайті Департаменту та направляємо до Міністерства екології й природних ресурсів України. Крім того, щороку готуємо екологічний паспорт регіону та інформаційно-аналітичне видання «Твоє майбутнє – земля за порогами», - зазначив посадовець.

За його словами, на сьогодні постановою Кабміну визначено, що державному та регіональному моніторингу підлягають усі підприємства, установи та організації, діяльність яких може призвести  до погіршення стану екології.

У зв’язку з цим проекти угод та регламенти обміну інформацією були направлені підприємствам – найбільшим забруднювачам навколишнього середовища регіону. Серед них – ВАТ «Запоріжсталь», ТОВ «Титано-магнієвий комбінат», ЗДП «Кремнійполімер», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запоріжабразив», ПАТ «Запоріжкокс», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», ПАТ «Укрграфіт», ТОВ «Запорізький завод кольорових сплавів».

Підприємствам  запропоновано надавати інформацію щодо існуючих викидів у рамках їх статистичних даних, однак майже всі організації ці пропозиції проігнорували. Єдиним підприємством, яким узгоджено порядок обміну інформацією, є ТОВ «Запорізький завод кольорових сплавів».

Як пояснив Сергій Карпій, така ситуація пов’язана з тим, що на законодавчому рівні не визначено конктретні критерії для підприємств, які мають надавати такі статистичні дані; відсутні типові регламенти обміну екологічною інформацією між суб’єктами державного моніторингу; не визначено, які саме дослідження та як часто повинні виконувати органи держмоніторингу в рамках своїх повноважень, не вирішеним залишається питання здійснення моніторингу вод тощо.

За підсумками засідання вирішено підготувати проект звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо внесення змін до законодавства та розробки типових регламентів обміну екологічною інформацією між суб’єктами системи державного моніторингу.

 

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни