Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Родичам безвісті зниклих військовослужбовців пропонують здати матеріал для ДНК-експертизи

26 вересня 2014 - 11:10

З метою ідентифікації загиблих військовослужбовців та встановлення їх особи у Запоріжжі та Дніпропетровську  на базі лабораторій обласних бюро судово-медичної експертизи розпочато роботу по збору матеріалу та проведенню ДНК – експертизи.

Кінцевою метою є встановлення особи кожного загиблого військовослужбовця.

Для цього в районних та міських військкоматах організовано роботу щодо виявлення військовослужбовців, які пропали безвісті (або доля яких невідома) в секторах Б, С, Д зони проведення АТО. Про це повідомив заступник військового комісара по роботі з особовим складом  полковник Михайло Логвінов.

Батькам, родичам усіх зниклих безвісті військовослужбовців буде запропоновано здати матеріал для ДНК-експертизи з подальшою передачею до обласного бюро судово-медичної експертизи м. Дніпропетровська. Матеріали братимуть виключно у родичів військовослужбовців, які зникли безвісті (невпізнані) в секторах Б,С, Д та тіла яких, імовірно, могли надійти до моргів  Дніпропетровська та Запоріжжя.

У подальшому зданий матеріал  у поштових конвертах передаватимуть нарочно або до відділення № 9 «Нової пошти»: м. Дніпропетровськ, вул. Шмідта, 4а, тел.: (056) 795-99-09. Передавати на ім’я підполковника медичної служби Лісняка Юрія Володимировича (моб.: 0509336196). У ці ж конверти потрібно вкласти записи родичів про особливі прикмети військовослужбовців, які пропали безвісті – шрами, рубці, родимі п’ятна, татуювання, наявність ланцюжків, хрестиків, особистих речей, що були при собі, тощо.

Довідково:

Для здачі ДНК-матеріалу родичам особисто прибувати  до м. Дніпропетровська не потрібно.

Матеріалом для ДНК-експертизи є кров, яка здається родичами (насамперед  мати; потім - батько або діти;  інші найближчі родичі у разі смерті попередніх). Здачу крові можна здійснити в будь-якому лікувальному закладі (поліклініка, селищна, районна, місцева, обласна лікарня ), військовому лікувальному закладі  або в окремо визначеному місці командирами військових частин, обласними, районними військовими комісаріатами.

Порядок здачі:

 Лаборант знезаражує шкіру й  скарифікатором проколює її на нігтьовій фаланзі пальця кисті, видавлює 2-4 краплини крові з пальця на білий  стерильний бинт або білу марлю. Після цього очікують, поки кров на бинті висохне. В подальшому бинт (марля) із засохлими краплинамі крові вкладається у звичайний поштовий конверт. Конверт заклеюють, підписують: хто здав, ступінь родинності, в чиїх можливих інтересах здана кров. У конверті роблять 5-6 наскрізних отворів звичайною швейною голкою для надходження повітря. Поштовий конверт відправляють за вказаною вище адресою.

 

 За матеріалами обласного військового комісаріату

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області