Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У медичних працівників – свято

15 червня 2006 - 15:46

Сьогодні система охорони здоров'я Запорізької області - це 664 медичних заклади, 45 тисяч працівників ( у т. ч. 7,8 тис. лікарів та 18, 3 тис. молодших медичних спеціалістів), 838 тис. аптечних закладів та понад 250 приватнопрактикуючих лікарів; 515 тис. за рік викликів швидкої допомоги, 15 тис. прийнятих пологів, 101 тис. хірургічних операцій, 15 млн. - відвідувань у поліклініках, 382 тис. пролікованих на стаціонарних ліжках.

45 наших лікарів мають звання “Заслужений лікар України”, 39 - “Відмінник охорони здоров'я”, 6 лікарів нагороджені пам'ятною медаллю “За розвиток Запорізького краю”. Охорона здоров'я має у своєму розпорядженні могутній потенціал вчених і практиків: понад 700 науково – педагогічних робітників, серед яких майже 100 докторів медичних наук, та понад 300 кандидатів медичних наук.

В поточному році загальна сума бюджетних асигнувань на охорону здоров'я області вперше перейшла півмільярдну позначку – 533506, 1 млн. грн. На 19% збільшились видатки на медикаменти, на 32% - на харчування хворих. На одну третину зросло фінансування державних програм за рахунок місцевих бюджетів, що складає більше 13 млн. грн. З ініціативи голови облдержадміністрації Євгена Червоненка за рахунок позабюджетних асигнувань всі сільські лікарські амбулаторії, дільничні лікарні та відділення швидкої медичної допомоги забезпечено електрокардіографами. Загалом закладам охорони здоров'я закуплено і передано 225 електрокардіографів. Крім цього, кожного лікаря області забезпечено сучасним апаратом для виміру артеріального тиску. За рахунок коштів державного бюджету в поточному році область отримає санітарні автомобілі, набори обладнання для сільських дільничних лікарень та лікарських амбулаторій. Вже поставлено медичне обладнання на суму 2,7 млн. грн.

Охорона здоров'я області поступово переорієнтовується на пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. Сьогодні вже функціонує маже 75 медичних закладів, в яких медична допомога населенню надається на засадах загальної практики сімейної медицини, у т.ч. 66 у сільській місцевості.

За умови впровадження сімейної медицини в повному обсязі, економія фінансових ресурсів може становити досить значну цифру. Михайлівський район, першим в Україні, у 2002 р. перевів всі медичні заклади первинної ланки охорони здоров'я на роботу на засадах загальної практики – сімейної медицини. З 2003 р. він є учасником впровадження проекту Європейського Союзу «Профілактичні та первинні заходи охорони здоров'я України, Києва та ряду областей». В ході реалізації міжнародного проекту проводиться оснащення амбулаторій медичною технікою та апаратурою. Вже надійшло медичне обладнання на загальну суму понад 450 тис. грн., в т.ч. 27 персональних комп'ютерів для кожного сімейного лікаря Михайлівського району. Всі сімейні амбулаторії та відділення району отримали також вітчизняні кардіографи, отоларингологічні та офтальмологологічні набори для сімейних лікарів.

Разом із тим, медиків турбує те, що існуюча модель системи охорони здоров'я не дозволяє в сучасних соціально-економічних умовах значно покращити показники діяльності. Вони переконані, що майбутнє галузі за страховою медициною.



Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області