Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виробництво алюмінію потребує інших тарифів

15 червня 2006 - 18:00

ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», єдиний виробник первинного алюмінію в Україні, при нинішньому тарифі на електроенергію може зупинитися. Це викличе негативні соціальні наслідки. Щоб цього не допустити, голова облдержадміністрації Євген Червоненко у квітні 2006 року направив листи Прем'єр-міністру України з проханням ухвалити відповідні рішення Уряду щодо варіантів встановлення механізму формування тарифу на електроенергію. Перший варіант - вказаний тариф повинен враховувати специфікацію виробництва алюмінію з одночасним введенням диференційованої ціни на електроенергію для відповідних підприємств, у тому числі і для ВАТ «ЗАлК», на рівні 0,025 дол. США/кВт.год. (в залежності від ціни первинного алюмінію на Лондонській біржі металів). Другий – введення «нульового» класу енергоспоживання для енергоємних промислових підприємств України, передбачивши зниження ціни для цього класу на 30% від рівня 1-го. Крім того, облдержадміністрація звернулася з проханням розглянути можливість переходу на довгострокові прямі договірні відносини з продажу електроенергії між ВАТ «ЗАлК» та ВП «Запорізька АЕС».

Національна комісія регулювання електроенергетики України у своїй відповіді зазначила, що питання введення додаткового класу енергоспоживання або введення знижки враховано у проекті постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністру України від 15 серпня 2005 року №745», у якій затверджено перелік промислових підприємств до яких застосовуватиметься 10-відсоткова знижка до рівня єдиних роздрібних тарифів для споживачів 1-го та 2-го класу. Проте, введення цієї знижки не вирішує питання зменшення витрат для енергоємного алюмінієвого комбінату та не впливатиме на покращення фінансово-економічного стану підприємства. НКРЕ також поінформувала облдержадміністрацію про те, що на даному етапі розвитку ринку електроенергетики відсутні технічні та економічні передумови для укладання прямих договорів на постачання електроенергії між АЕС та промисловими споживачами.

Однак, враховуючи досвід інших країн у сфері державного стимулювання розвитку алюмінієвої промисловості, у тому числі шляхом введення диференційованих тарифів на електроенергію, обласна виконавча влада вважає позицію НКРЕ України неконструктивною. У зв'язку з цим, голова облдержадміністрації звернеться до Президента України з проханням розглянути вищезазначені пропозиції.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?