Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Історія про Українську армію повертається

18 листопада 2014 - 11:43

Історія про Українську армію повертається

У Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбувся урок пам'яті "За Україну, за її волю!", присвячений вшануванню воїнів армії Української народної республіки, які були розстріляні більшовицькими карателями під Базаром на Житомирщині.

У заході взяли участь особовий склад обласного та районних військкоматів, представники місцевої влади, громадських організацій,  духовенства. 

Як розповів заступник військового комісара обласного військового комісаріату  по роботі з особовим складом полковник Михайло Логвінов, 93 роки тому, 21 листопада 1921 року в містечку Базар були розстріляні 359 полонених воїнів Наддніпрянської армії УНР – учасники Другого зимового походу, які обрали смерть, але не зрадили своїх переконань і не пристали на пропозиції більшовиків перейти на їх бік. Трагедію під Базаром  не випадково називають українськими Фермопілами: понад триста воїнів УНР прийняли тут свій останній бій без зброї. Але здобули моральну перемогу,   наголосив Михайло Логвінов.

Офіцер також навів приклади мужності і героїзму сучасних захисників України, які відстоюють державну незалежність та територіальну цілісність країни в боях з російсько – терористичними угрупуваннями. Учасники заходу вшанували пам'ять воїнів, які віддали своє життя за Україну, хвилиною мовчання.

Перед присутніми також виступив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, який поінформував про національно – визвольні змагання Українського народу 1917 – 1921 рр., роль і місце українських військових формувань у боротьбі за державну незалежність.

Посадовець подякував військовослужбовцям Збройних Сил за мужність і героїзм у боротьбі з російськими агресорами на сході України.

Президент ВГО "СПАС" Олександр Притула навів приклади героїчних вчинків українських воїнів, які є вихованцями школи бойових мистецтв "СПАС".

Під час проведення уроку пам'яті  військовослужбовці – учасники АТО поділилися своїми спогадами про події, які їм довелося пережити на сході України. На завершення заходу воїни – учасники АТО, представники волонтерських організацій були нагороджені грамотами обласного військового комісаріату.

Священик УПЦ отець Вадим благословив воїнів на ратну службу в ім'я українського народу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів