Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Діти-сироти зі Сходу України відвідали «Місто Лева»

18 листопада 2014 - 12:09

Справжню мандрівку до Львова для дітей-сиріт із Донецької та Луганської областей організували активісти соціального центру «Проміння». 16 підлітків, які приїхали із зони проведення АТО й наразі є вихованцями Запорізького обласного центру соціальної реабілітації дітей протягом чотирьох днів знайомилися не тільки з видатними пам’ятками «Міста Лева», а загалом із країною, яку не знали досі.

За словами вихователя-методиста центру Надії Кудряшової, поїздка змінила ставлення дітей до Західної України.

- Наших вихованців вразила культура цього міста, чистота, доброзичливе ставлення місцевого населення. Вони переконалися на власному прикладі, що можна спокійно розмовляти російською мовою, і тебе ніхто за це не образить. Завдяки благодійникам діти отримали свято, перевели подих, відволіклися від того, що їм довелося пережити кілька місяців тому, - зазначила вихователь.

Самі діти-переселенці емоцій від поїздки на Західну Україну також не стримують. Найяскравіші враження у них залишили музей шоколаду, величні собори, міська ратуша, зустріч із мером Львова та багато іншого – про все це підлітки з Макіївки, Алчевська та Харцизька розповідають із захопленням.

- Дуже хочеться туди повернутися. Ми були там уперше, але спогадів залишилося на все життя, - поділилася своїми враженнями 12-річна Анастасія Добринькіна з Алчевська.

Загалом в обласному центрі соціальної реабілітації дітей наразі проживає 21 дитина зі Сходу України. Вихованці,  наймолодшому з яких три роки, а найстаршому - 17, приїхали до Запоріжжя наприкінці липня.

- Звичайно, прибули вони до нас з острахом. Вони не знали, як до них будуть ставитися, що їх тут чекає, але досить швидко адаптувалися до нових умов життя,  сьогодні це веселі, розкуті діти, які із задоволенням беруть участь у всіх святкових заходах, демонструють свої таланти та жагу до знань, - повідомила вихователь-методист центру Надія Кудряшова.

За майже чотири місяці проживання в центрі діти-переселенці разом зі своїми наставниками здійснили 13 різноманітних поїздок й на цьому зупинятися не збираються. Найближчим часом планують відвідати зимовий табір у Ворохті (Івано-Франківська область) та столицю України.

Головною метою таких мандрівок, за словами вихователів центру, є бажання прищепити їм любов до рідної Батьківщини, маленькими кроками показати їм досі невідому красу країни, в якій вони живуть.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя