Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців закликають запалити свічку в пам'ять про жертв голодоморів

18 листопада 2014 - 13:32

Напередодні відзначення скорботної дати - Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні відбувся брифінг директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислава Мороко та начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА Олександра Зубченка, які поінформували про основні заходи, що відбудуться в області, а також про принципову різницю відзначення цієї дати в поточному році.

- На відміну від попередньої влади, яка замовчувала цю скорботну дату на догоду кремлівським покровителям, наша принципова позиція – влада та громадськість повинні разом вшанувати пам'ять жертв голодоморів, показати нашим ворогам, що ми єдині, як ніколи, - акцентував Олександр Зубченко.

Посадовець зупинився на основних напрямках цієї роботи. Це  збір свідчень очевидців, виявлення місць масового поховання загиблих, а також дослідження архівних документів, адже остаточна цифра жертв до цих пір невідома.

Найближчими днями в музеях, бібліотеках, клубних та архівних закладах області будуть організовані виставки документів, книжкові викладки, які відображають трагічні події в житті українського народу, пов’язані з голодоморами.

Безпосередньо у День пам’яті, 22 листопада, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації буде  обмежено проведення розважальних заходів, приспущено державні прапори України, внесено зміни до телепрограм. У всіх містах та районах області буде проведено мітинги-реквієми. Крім того, Олександр Зубченко закликав запоріжців долучитись до акції «Запали свічку», поставивши її вдома на підвіконні, в церкві або біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів, тим самим вшанувавши пам'ять безневинно загиблих.

Як повідомив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко, у цей день небайдужі жителі області можуть взяти участь у ході від площі Фестивальної до пам’ятного знака жертвам політичних репресій, яка розпочнеться о 12.00.

Традиційний мітинг-реквієм в обласному центрі запланований на 15.50  біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років з тим, щоб о 16.00 учасники заходу могли приєднатись до загальнонаціональної хвилини мовчання. У цю хвилину скорботи запорізькі промислові підприємства мають дати гудок, там, де дозволяє технологічний процес, буде призупинена робота.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя