Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада та волонтери налагоджують співпрацю з метою вшанування бійців АТО

20 листопада 2014 - 10:30

Питання координації дій органів влади та волонтерів із вшанування учасників АТО та увічнення пам’яті героїв, які загинули за свободу та незалежність України, розглянуто під час селекторної наради з керівниками територій.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що пріоритетним завданням на сьогодні є формування довіри між представниками влади та волонтерами, які активно допомагають армії.

- У районах та містах потрібно створити спільні дорадчі органи, визначити відповідальних за співпрацю з активістами у питанні підтримки учасників АТО. Важливо відмовитись від формалізму, співпрацювати з усіма, хто прагне допомогти військовим, - зазначив Олександр Зубченко.

Заступник обласного військового комісару Михайло Логвінов, у свою чергу, зробив акцент на тому, що бійців, які повертаються додому, потрібно зустрічати, оточуючи увагою та турботою. На думку полковника, жителі області мають знати в обличчя тих, хто відстоює мир у наших оселях, а молодь – вчитися на їх прикладі мужності та самопожертві.

Питання якості та повного спектру  надання медичної допомоги бійцям АТО порушила директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Мотовиця. За словами посадовця, в кожному закладі визначено особу (як правило, керівника), яка персонально відповідає за лікування військових. Наразі у забезпеченні медичними препаратами, спеціальним обладнанням та засобами реабілітації області активно допомагають уряд Грузії, Всесвітня організація охорони здоров’я, організація «Лікарі без кордонів», кілька великих фармацевтичних компаній.

Важливим залишається питання соціального захисту учасників бойових дій. Як повідомила начальник управління Департаменту соціального захисту населення ОДА Катерина Кривошей, відповідно до обласної програми «Назустріч людям» на 2015-2018 роки родинам загиблих надається 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг, а воїни АТО до Дня захисника України отримають грошову допомогу. Крім того, за участю представників громадськості створено обласну комісію із забезпечення житлом сімей загиблих, уже придбано три квартири для родин військових льотчиків із Мелітополя.

На питанні увічнення пам’яті 57 запоріжців, які загинули під час бойових дій на Сході країни, зосередився директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко. Як зазначив посадовець, на честь запорізьких героїв АТО мають бути названі вулиці, площі, парки та сквери, заклади соціально-культурної сфери. В музеях буде розгорнуто експозиції, присвячені участі запорізьких військовослужбовців у АТО, в бібліотеках – тематичні викладки літератури, а в приміщеннях органів влади буде встановлено стенди з фотографіями героїв.

Представники волонтерських організацій зі свого боку наголосили на важливості надання бійцям психологічної допомоги та всебічної підтримки. Для цього потрібна тісна співпраця волонтерів із органами влади,  створення переліку потреб військових частин та добровольчих батальйонів для більш раціонального розподілу допомоги.

За підсумками наради для оперативного вирішення соціально-побутових питань учасників АТО та членів їх сімей керівникам територій доручено скласти відповідні реєстри. Крім того, головам райдержадміністрацій та міським головам запропоновано ініціювати присвоєння загиблим бійцям звань «Почесний мешканець» міст, сіл та селищ, встановити меморіальні дошки на будинках, де жили, навчалися чи працювали захисники України. 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області