Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці продовжують нарощувати депозити і кредити

12 грудня 2014 - 11:42

Запоріжці продовжують нарощувати депозити і кредити

За станом на 01.10.2014 у Запорізькій області мережа банківських установ налічувала 701 одиницю: три банки, п’ять філій та 693 відділення банків, які представляють 75 із 168 діючих в Україні.

Динаміка депозитів резидентів протягом 9 місяців 2014 року формувалася на фоні тривалої соціально-політичної напруги та зміни курсу гривні до основних іноземних валют. Їх загальний обсяг за звітний період збільшився на 2,1 % - майже до 19,5 млрд. грн. внаслідок курсової переоцінки зобов’язань через зниження курсу гривні, а також через зростання депозитних залишків нефінансових корпорацій.

Переважаючими у звітному періоді залишалися депозити у національній валюті (59,6 % від загального обсягу), попри зменшення їх залишків на 6,8 % до - 11,6 млрд. грн. Депозити в іноземній валюті зросли на 18,7 % - до 7,9 млрд. грн.

У структурі депозитів найбільшу частку займає сектор домашніх господарств (фізичні особи), попри їх зменшення на 3 % -  14,7 млрд. грн.( 75,3 %). Їх залишки у національній валюті зменшилися на 11,4 % - до 8,4 млрд. грн., в іноземній валюті  зросли на 11 % - до 6,3 млрд. грн.

Депозити сектору нефінансових корпорацій за 9 місяців зросли на 20,5 % - до 4,3 млрд. грн., причому як у національній валюті (на 6,6 % до 2,9 млрд. грн.), так і в іноземній (на 65,4 % майже до 1,4 млрд. грн.).

За видами економічної діяльності найбільше зросли: депозити корпорацій промисловості (на 42,7 %), що сприяло збільшенню їх питомої ваги до 51,5 % у структурі депозитів нефінансових корпорацій; сільського, лісового та рибного господарства  – на 9,8 %. Водночас, депозити корпорацій торгівлі скоротилися на 8 %.

У регіональному розрізі Запорізька область на 01.10.2014 посідала 7 місце  як за загальними обсягами залучених депозитів, так і за депозитами домашніх господарств і нефінансових корпорацій.

Динаміка кредитів, наданих резидентам, у звітному періоді формувалася під впливом зменшення ресурсної бази банків, зміни курсу гривні до основних іноземних валют та погіршенням платоспроможності позичальників.

Кредитні залишки з початку року зросли на 19,7 % - до 16,7 млрд. грн. Кредити, надані резидентам в іноземній валюті, з початку року зросли на 38,3 % - до 10,3 млрд. грн. (насамперед за рахунок курсової різниці), в національній валюті  скоротилися на 1,4 % - до 6,4 млрд. грн.

Основним позичальником залишався сектор нефінансових корпорацій (65,8 % у загальному обсязі наданих кредитів), який спрямовував отримані кредити, в основному, в поточну діяльність. Кредити, надані нефінансовим корпораціям з початку року зросли на 23,9 % - до 11 млрд. грн.  Причому в національній валюті скоротилися на 4,6 % - до 3,1 млрд. грн., в іноземній  зросли на 40 % - до 7,9 млрд. грн..

За видами економічної діяльності з початку року найбільший обсяг кредитних коштів вкладено в промисловість  (67,4 % від кредитів нефінансовим корпораціям), торгівлю (18,5 %) та сільське господарство (7,7 %).

Кредити, надані сектору домашніх господарств, з початку року збільшилися на 8,4 % - до 5,2 млрд. грн. Їх залишки в національній валюті зменшилися на 6 % - до 2,9 млрд. грн., в іноземній валюті  зросли на 33,2 % - до 2,3 млрд. грн.

За цільовим спрямуванням кредити отримувалися населенням переважно на споживання (64,7 % від кредитів домашнім господарствам), їх обсяг з початку року збільшився на 4,8 % - до 3,4 млрд. грн. Кредити населенню на нерухомість з початку року зросли на 19,8 % - до 1,7 млрд. грн.; кредити на інвестиційну діяльність  скоротилися на 15,6 % - до 0,2 млрд. грн.

У регіональному розрізі Запорізька область посіла 7 місце за загальними кредитами і кредитами домашнім господарствам та 6 місце – за кредитами нефінансовим корпораціям порівняно з 8 та 7 місцем відповідно на початок поточного року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ