Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Антиретровірусною терапією в області забезпечені всі ВІЛ-позитивні пацієнти

17 грудня 2014 - 10:05

Антиретровірусною терапією в області забезпечені всі ВІЛ-позитивні  пацієнти

Питанням належного забезпечення ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД необхідними медичними препаратами, а також взаємодії пацієнтів з медичним персоналом Запорізького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом була присвячена нарада, в якій взяли участь представники Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Учасники  обговорили результати анкетування пацієнтів, яке було проведено  в стаціонарному та поліклінічному відділеннях центру. Питання стосувалися якості надання медичних послуг хворим та ставлення медперсоналу до пацієнтів. За результатами опитування більшість анкетованих зазначили, що не мають жодних проблем, пов’язаних з особистим ставленням до них медичних працівників. Навпаки,  відзначили такі складові успішного лікування як стан лікарняних палат, чуйне ставлення медперсоналу, повноцінне харчування тощо. 

У ході наради представники всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, також озвучили свої побоювання стосовно належного забезпечення ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД жителів області життєво необхідними антиретровірусними препаратами. На сьогодні таку терапію в регіоні проходять понад 1600 дорослих та майже 70 дітей. Це є запорукою повноцінного, гармонійного, тривалого життя ВІЛ-позитивної людини, народження здорової дитини ВІЛ-позитивною жінкою.

Як повідомили в Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, побоювання пацієнтів безпідставні. Регіон забезпечений необхідними ліками в повному обсязі до травня включно. Крім того, постійно складаються заявки на отримання медикаментів через централізовані поставки.

Без уваги не залишаються й пацієнти-переселенці зі Сходу України. Всі громадяни, які мають позитивний ВІЛ-статус, знаходяться на обліку в Запорізькій області, отримують необхідну медичну допомогу та антиретровірусну терапію.

 

 

Довідково:

В області за період з 1 січня 1987 року по 1 листопада 2014-го зареєстровано 6997 ВІЛ-інфікованих (у тому числі 2457 хворих на СНІД). Серед ВІЛ-інфікованих 65% становлять чоловіки, 35% - жінки. Разом з тим значна кількість ВІЛ-інфікованих або не знає свого ВІЛ-статусу, або уникає офіційної реєстрації. Щорічно заключний діагноз ВІЛ-інфекції встановлюється, в середньому, 75% особам з виявленими до ВІЛ антитілами. У зв’язку з цим, реальна кількість хворих значно перевищує кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб.

За 10 місяців поточного року зареєстровано 490 хворих на ВІЛ-інфекцію, що на рівні аналогічного періоду 2013 року. Діагноз СНІД встановлений 309 особам проти 329 за 10 місяців минулого року. За вказаний період найбільша кількість ВІЛ-інфікованих виявлена в Запоріжжі (119 осіб), Мелітополі (89), Бердянську (45), Василівському (27) та Кам’янсько-Дніпровському (25) районах. Переважна більшість хворих (55%) інфікувалася статевим шляхом. Це свідчить про те, що епідемія ВІЛ-інфекції вже давно вийшла за межі вразливих груп. Каталізатором поширення ВІЛ в області залишається також вживання молоддю ін’єкційних наркотичних засобів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області