Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада спільно з громадськістю вирішує питання належного забезпечення хворих гемодіалізом

18 грудня 2014 - 10:04

З ініціативи комітету з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, ветеранів, пенсіонерів та людей з особливими потребами Громадської ради при облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» на тему «Презумпція порятунку: майбутнє трансплантації в Запорізькій області».

Участь у заході взяли директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Мотовиця, начальник управління з питань охорони здоров’я Запорізької міськради Вікторія Ушакова, головний позаштатний трансплантолог МОЗ України Олександр Ніконенко, представники комітетів Громадської ради, громадськість.

У ході засідання учасники розглянули низку питань, особливу увагу приділивши проблемам  гемодіалізу та шляхам їх розв’язання.

Протягом  пів року в області процедуру гемодіалізу отримували 369 хворих з хронічною нирковою недостатністю. Однак потребують лікування, за попередніми розрахунками,  504 хворих. 16 осіб перебувають у черзі на лікування. Як зазначили представники комітету з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, ветеранів, пенсіонерів та людей з особливими потребами Громадської ради при ОДА, ситуація погіршилася у зв’язку з падінням курсу гривні, що викликало подорожчання витратних матеріалів та медикаментів. При цьому фінансування на ці життєво необхідні процедури постійно не вистачає. Загалом у 2014 році з місцевих бюджетів для забезпечення гемодіалізу було виділено близько 28 млн. грн., тоді як реальна потреба становить не менше  69 млн. грн.

- Заявки на наступний рік стосовно фінансування процедур гемодіалізу вже зроблені. За нашими розрахунками, лише на одну обласну лікарню  потрібно 31 млн. грн. Однак невтішні прогнози свідчать про  те, що фінансування на центральні програми  скорочуватимуться. Звичайно, ми думаємо та намагаємося вирішити ситуацію, розширити кількість діалізних місць, наблизити їх до місць проживання хворих, - повідомила директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Мотовиця.

Посадовець також навела приклад білоруського досвіду з лікування пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю.

- Свого часу там зрозуміли, що робити трансплантацію нирок  набагато вигідніше та ефективніше, ніж забезпечувати людей гемодіалізом. Адже до цієї процедури хворі постійно прив’язані, а трансплантація дає можливість жити фактично повноцінним життям. Думаю, що і ми колись до цього прийдемо, це тільки питання часу, - зазначила Наталія Мотовиця.

У ході «круглого столу» представники громадських організацій поставили запитання експертам стосовно лікування хворих дітей, оновлення медобладнання, ліквідації черг на діаліз тощо.

За результатами засідання прийнято резолюцію, в якій Департаменту охорони здоров’я ОДА рекомендовано переглянути і відкоригувати потреби в гемодіалізі на 2015 рік з урахуванням пацієнтів усіх груп, у тому числі прибулих із зони АТО.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання