Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Шлях до зменшення безробіття в області – підготовка спеціалістів затребуваних професій

18 грудня 2014 - 13:40

Стан ринку праці на кінець 2014 року, організацію роботи щодо його регулювання та шляхи розв’язання проблеми безробіття в області у 2015 році розглянули учасники засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, яке провів директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан.

В обговоренні  взяли участь представники профільних департаментів облдержадміністрації, ради  обласної федерації роботодавців, обласної ради профспілок,  обласного центру зайнятості, ЗОСППР «Потенціал», промислових підприємств регіону.

- Дуже важливо, що всі сторони, а саме влада, представники підприємств та профспілок зібралися сьогодні за одним столом. Ми єдині в тому, щоб за працівниками зберігалися їх робочі місця, а безробітні громадяни мали можливість знайти роботу. Наша мета наразі – створити сприятливі умови для залучення нових інвесторів та для того, щоб Запорізький край був лідером за показниками виробництва та зайнятості населення, - зазначив директор Департаменту соцзахисту населення ОДА Ігор Мещан.

За словами посадовця, проблемою на сьогодні є роз’єднаність органів профтехосвіти і підприємств. Занадто багато в регіоні юристів та економістів, а спеціалістів робочих професій, навпаки, не вистачає, незважаючи на велику потребу в них.

- Однозначно потрібно коригувати програми навчання, створювати певні технічні майданчики. Технікуми та профтехучилища мають бути закріплені за підприємствами для того, щоб наука була стовідсотково пов’язана з виробництвом, щоб наші робочі професії були адаптовані до умов сьогодення, - наголосив Ігор Мещан.

Учасники заходу обговорили складну економічну та політичну ситуацію в країні, що негативно вплинула на ринок праці. Зокрема, відбулося закриття або зупинка неконкурентоспроможних підприємств, звільнення працівників, зменшення кількості новостворених робочих місць. Загалом за 10 місяців 2014 року порівняно з відповідним періодом минулого року спад промислового виробництва склав 4,1 %.

Створює напруженість на ринку праці й внутрішня міграція. За сприянням у працевлаштуванні до служб зайнятості з березня по грудень поточного року звернулися 2,5 тис. вимушених переселенців – жителів Криму, Луганської та Донецької областей. 

Основною проблемою сучасного ринку праці області, за словами фахівців,  залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці, особливо для молоді. Наразі чисельність зареєстрованих безробітних становить  26,9 тис. осіб (на аналогічну дату минулого року – 22 тис. осіб), з них 20,2 тис. громадян отримують допомогу по безробіттю.

З метою стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць за січень-листопад цього року обласною службою зайнятості прийнято 630 рішень на відшкодування єдиного соціального внеску за працевлаштованих безробітних на робочі місця.

Безробітним громадянам надається можливість пройти професійне навчання за професіями, що користуються попитом на ринку праці, для підтримки підприємницьких ініціатив надається одноразова допомога по безробіттю для започаткування власної справи тощо. 

За результатами засідання учасниками «круглого столу» прийнято рішення спрямувати спільні зусилля на стабілізацію економічної ситуації в області, відновлення позитивної динаміки промислового виробництва, збереження робочих місць та недопущення їх необґрунтованого скорочення.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області