Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погашення боргів із зарплати та легалізація трудових відносин залишаються першочерговими завданнями

24 грудня 2014 - 13:20

В облдержадміністрації відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке провів директор Департаменту соціального захисту ОДА Ігор Мещан. До обговорення долучилися  представники структурних підрозділів ОДА, ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області, прокуратури області, відділення національної служби посередництва і примирення, підприємств-боржників, керівники територій.

Щодо поточної ситуації Ігор Мещан повідомив, що загальна сума заборгованості із заробітної плати в листопаді  збільшилась на 1,1 млн. грн., а порівняно з початком року  зросла на 26,3 млн. грн.

- На перше грудня цього року заборгованість складає 67,3 млн. грн. Динаміка погашення боргів продовжує визначатися переважно ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де на початок грудня вони склали 41,1 млн. грн. - це 61 % від загальної суми боргу, - зазначив посадовець. 

За його словами, в 3,2 раза порівняно з початком року зросли борги перед працівниками економічно активних підприємств. Загальна сума боргу на сьогодні складає 27,5 млн. грн.

При цьому найбільшими боржниками серед них залишаються суб’єкти господарювання державного сектору економіки: 17 структурних підрозділів ДП «Запорізький облавтодор» (3,8 млн. грн.), ДП «Державний проектний інститут «Запоріжцивільпроект» (1,9 млн. грн.), ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (1,7 млн. грн.), відокремлений підрозділ «Запорізьке спеціальне конструкторське бюро авіаційних бортових систем» (529 тис. грн.) тощо.

Заборгованість із заробітної плати відсутня лише на чотирьох із 25 територій області,  ще на двох територіях  відсутні борги на економічно активних підприємствах.

-         Ситуація у сфері оплати праці області загалом залишається складною.  За даними органів Пенсійного фонду України, з початку поточного року чисельність найманих працівників в області скоротилася на 13,3 тис. осіб. Невирішеним є питання легалізації трудових відносин. Наразі це одна з головних проблем області. Цьогорік податківцям вдалося  виявити та залучити до оподаткування 12,6 тис. неоформлених найманих працівників, - повідомив Ігор Мещан.

У ході засідання представники проблемних підприємств прозвітували про причини зростання боргів та недотримання графіків їх погашення.

За підсумками засідання керівникам підприємств та територій були надані відповідні доручення щодо пошуку шляхів вирішення економічних проблем підприємств-боржників і забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання