Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Громадськість та фахівці спільно взяли під опіку збереження та розвиток заказника «Дніпровські пороги»

26 грудня 2014 - 15:24

В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» щодо сучасного стану та перспектив розвитку заказника «Дніпровські пороги», організоване комітетом з питань екології, природних ресурсів та охорони природного середовища Громадської ради при облдержадміністрації.

У заході взяли участь представники профільних департаментів ОДА, Національного заповідника «Хортиця», Головного управління Держземагенства в Запорізькій області, Запорізького науково-дослідного та проектного інституту землеустрою, Державної екологічної інспекції в Запорізькій області.

Учасники засідання розглянули низку питань, пов’язаних із розвитком та перспективами заказника, особливо зосередившись на встановленні в натурі меж його території. Для цього, за словами представників НЗ «Хортиця», потрібно відкоригувати вже чинний проект землеустрою, в якому потрібно вказати точну природоохоронну площу геологічного заказника – 1383 га.

Крім того, як зазначив начальник управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим, важливим є питання вилучення з території заказника всіх об’єктів інфраструктури.

-  Він розташовується в межах міста та займає 95% природно-заповідного фонду Запоріжжя. Важливо виключити з нього всі території, які мають антропогенні та техногенні порушення – це населені пункти, мостові переходи, транспортні магістралі. Якщо цього не зробити, то будь-які роботи на цих об’єктах потрібно буде погоджувати з центральними відомствами, - повідомив посадовець.

Продовжуючи тему, представники ГУ Держземагенства в Запорізькій області звернули увагу на те, що встановленням у натурі меж заказника не формується земельна ділянка і не надається комусь у власність. Встановлюються лише обмеження на використання природоохоронної території, адже основною проблемою функціонування заказника на сьогодні є відсутність законних повноважень щодо забезпечення його охорони. Як наслідок, на заповідній території постійно фіксуються випадки незаконного рибальства та несанкціонованого будівництва.

Протягом заходу учасники також розглянули питання, пов’язані з особливостями погодження проекту землеустрою, зокрема визначенням  органу, який має право на місцевому рівні погоджувати такі документи.

За результатами засідання прийнято резолюцію з чіткими рекомендаціями та планами щодо вирішення подальшої долі заказника.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки