Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада спільно з громадськістю посилять роботу щодо профілактики туберкульозу

22 січня 2015 - 16:31

Питанням профілактики та попередження поширення  туберкульозу та інших інфекційних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом, у місцях масового перебування людей та у громадському транспорті було присвячене засідання «круглого столу»,  яке провела директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталія Мотовиця.

Посадовець зазначила, що питання поширення туберкульозу та інших інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом, завжди залишалося актуальним, особливо для Запорізької області, яка входить до списку регіонів, де реєструються одні з найвищих показників захворюваності.

Разом з тим, за підсумками проведених протягом останніх років протитуберкульозних заходів в області досягнуто позитивних зрушень: захворюваність знизилася на 28%, смертність від туберкульозу – на 30,4%. Однак епідситуація в регіоні залишається складною. На сьогодні загрозу становить поширення мультирезистентного туберкульозу (збудники хвороби стійкі до ліків) та ко-інфекції (туберкульоз – ВІЛ).

Учасники заходу  наголошували на тому, що наразі відсутні нормативні документи, що регламентують контроль проведення профілактичної роботи з метою попередження розповсюдження вірусних та інфекційних захворювань у громадському транспорті. Відповідно Держсанепідслужба не має можливості здійснювати контроль у межах правового поля.

Як повідомив в.о. заступника начальника ГУ Держсанепідслужби в Запорізькій області Олександр Мащак, необхідність утримувати пасажирський транспорт у належному стані вказано у відомчих документах підприємств, що здійснюють пасажирські перевезення. У 2013 році фахівцями управління були розроблені рекомендації щодо дезінфекції автотранспорту. Однак минулого року міським дезінфектологічним відділенням було укладено лише 57 договорів на обробку 171 машини (у тому числі цистерни для води і риби). Загалом було опрацьовано 3217 автівок, але серед їх числа не було жодного автомобіля громадського транспорту.

У ході обговорення учасники «круглого столу» зійшлися на думці, що провідне місце серед протитуберкульозних заходів мають займати профілактичні флюорографічні обстеження  та своєчасне проходження медичних оглядів водіїв, насамперед пасажироперевізників. Необхідними також є проведення дезінфекційних заходів на громадському транспорті, станціях, вокзалах тощо.

За результатами засідання вирішено створити робочу групу, до складу якої ввійдуть представники структурних підрозділів ОДА та Громадської ради при ОДА, яка опрацює питання щодо  розробки регламентуючих документів з питань організації профілактичних та знезаражувальних заходів щодо попередження поширення туберкульозу та інших інфекцій, що розповсюджуються повітряно-крапельним шляхом.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»