Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область у повному обсязі забезпечена продовольчим зерном до кінця року

23 січня 2015 - 10:49

Область у повному обсязі забезпечена продовольчим зерном до кінця року

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький взяв участь у всеукраїнський селекторній нараді з питань забезпечення продовольчими зерновими ресурсами та стану озимих культур, яку провів Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Урядовець повідомив про проведення перемовин з учасниками ринку - виробниками, трейдерами та асоціаціями з метою врахування позицій усіх сторін щодо реалізації продовольчої безпеки країни. Для забезпечення стабільної ситуації на продовольчому ринку відповідним службам у регіонах було доручено здійснювати постійний моніторинг цін на хліб. 

У ході наради представники регіонів доповіли про рівень забезпечення територій продовольчою пшеницею, ситуацію на ринку хліба та стан озимих посівів.

Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький, Запорізька область до кінця поточного року повністю забезпечена продовольчим зерном за рахунок власних ресурсів. За інформацією  Державної сільськогосподарської інспекції в області, станом на 1 січня 2015 року в регіоні зберігається 367,6 тис. т продовольчого зерна, з якого: 30 тис. т - зерно ПАТ «Аграрний фонд», 337,6 тис. т - власні ресурси.

Щодо ситуації на  ринку хліба, то на сьогодні в області у виробництві хліба простої рецептури задіяно шість провідних хлібопекарських підприємств, які випікають 89% хліба та хлібобулочних виробів. Борошно ці підприємства отримують з ПАТ «Аграрний фонд».

На сьогодні щомісячна потреба області у такому борошні становить 918 т пшеничного борошна і 36 т - житнього. Під ці обсяги хлібопекарськими підприємствами та облдержадміністрацією підписано договори на поставку борошна, які будуть передані для підписання у ПАТ «Аграрний фонд».

Для стабілізації цінової ситуації на ринку хліба, за словами Андрія Ревуцького, в області з лютого 2015 року планується збільшити виробництво хліба простої рецептури як за рахунок збільшення обсягів існуючих сортів,  так і розширення асортименту хліба простої рецептури.

Стосовно посівів озимих зернових культур:  наразі  сходи отримано на площі 658 тис. га (98% від засіяного), з них у доброму та задовільному стані знаходиться 588,6 тис. га (89%), у слабкому та розрідженому стані - 69,8 тис. га (11%), 2% посівів (12,0 тис. га) не зійшли.

Незважаючи на те, що перша декада січня на території області відзначилася нестійкою, з різкими коливаннями температури повітря, погодою, озимі культури перебували в стані зимового спокою. У періоди сильних морозів наявність сніжного покриву на полях стримувала інтенсивне вихолоджування грунту.

Подальший стан посівів, особливо тих, які не зійшли, слабких і розріджених, вирішальною мірою залежатиме від погодних умов, у першу чергу від кількості опадів і температурного режиму.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області