Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перегляд тарифів – дієвий спосіб ліквідації збитковості житлово-комунальних підприємств

27 січня 2015 - 15:35

Питанням приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня була присвячена нарада за участю представників територій області, яку провів директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Максим Шахов.

Посадовець підкреслив, що ще на початку 2014 року Уряд  взяв курс на приведення тарифів на енергоносії та послуги ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня. Для зменшення впливу зростання тарифів на загальний добробут населення, особливо соціально незахищених категорій, були передбачені відповідні механізми компенсації.

- На сьогодні всім зрозуміло, що в бюджеті поточного року субвенції на покриття різниці в тарифах не буде. Така ситуація підштовхує нас до  перегляду тарифів на послуги ЖКГ, особливо  на підприємствах, встановлення тарифів яких є сферою повноважень органів місцевого самоврядування, - зазначив посадовець.

За результатами постійного моніторингу змін тарифів серед основних житлово-комунальних підприємств області, який проводить Департамент,  послуги водопостачання, водовідведення та теплопостачання були переглянуті на 50 підприємствах.

Як повідомив заступник директора Департаменту Костянтин Кувайцев, найбільш активно робота з приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня проводилася в Бердянському, Василівському, Веселівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Мелітопольському та Михайлівському районах на послуги водопостачання та водовідведення, а також у Якимівському, Бердянському, Василівському, Вільнянському, Гуляйпільському та Приазовському районах на послуги теплопостачання.

Наразі, за словами посадовця, середній рівень відшкодування тарифами собівартості послуг складає: теплопостачання - 82%, водопостачання - 76%, водовідведення - 77%.

-  Як бачимо, підприємства водопостачання та водовідведення залишаються планово збитковими. Як наслідок, триває зростання кредиторської заборгованості підприємств галузі, в першу чергу за електроенергію та воду. Подолати цю збитковість, знову ж таки, можливо лише за відповідного перегляду тарифів, - повідомив Костянтин Кувайцев.

Крім того, за минулий рік у підприємств, що надають житлові послуги, кредиторська заборгованість збільшилася на 40% і склала понад 50 млн. грн.  41 млн. грн. із загальної суми боргу склала кредиторська заборгованість КП «Основаніє».

- Аналіз рівня відшкодування тарифом фактичної собівартості демонструє, що підприємства, щоб не накопичувати кредиторську заборгованість, скоротили свої витрати за рахунок погіршення кількості та якості надаваних житлових послуг. Це неприпустимо. Або тарифи треба переглядати, або передбачати виділення фінансової допомоги з місцевих бюджетів, - звернувся до представників територій Костянтин Кувайцев.

Представники районів, у свою чергу, доповіли про  проведену роботу з перегляду тарифів та пояснили причини, з яких тарифи в окремих районах не відповідають економічно обґрунтованому рівню.

 

 

Управління у справах та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області