Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства області поповнили за минулий рік екологічний фонд майже на 78 млн. грн.

28 січня 2015 - 09:55

Підприємства області поповнили за минулий рік екологічний фонд майже на 78 млн. грн.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації підбив підсумки розгляду та видачі дозвільних документів для підприємств усіх форм власності, діяльність яких пов’язана із забрудненням навколишнього природного середовища, за 2014 рік.

- Дотримання умов та граничнодопустимих нормативів, установлених дозволами для суб’єктів господарювання, забезпечує безпечну для навколишнього природного середовища та населення області роботу підприємств, своєчасну та в повному обсязі сплату екологічного податку, який є вагомим джерелом наповнення державного, обласного та місцевих бюджетів (фонд охорони навколишнього природного середовища). Саме за рахунок екологічних фондів здійснюється фінансування природоохоронних заходів у регіоні, - пояснив директор Департаменту Сергій Карпій.

Так, у 2014 році сума надходжень до обласного фонду навколишнього природного середовища склала 22 млн. 188 тис. 33 грн., до місцевих фондів надійшло 55 млн. 513 тис. 619 грн.

На даний час у Запорізькій області здійснюють господарську діяльність біля 1500 підприємств, які отримали відповідні дозвільні документи у сфері екології.

Так, у 2014 року до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації через відповідну службу Запорізької міської ради надійшло на розгляд 1709 заяв на отримання документів дозвільного характеру. Видано 1145 дозволів, з яких:  310 - на спеціальне водокористування; 597 - на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами;  55 - на розміщення відходів; 70 лімітів на утворення та розміщення відходів; 4 дозволи на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення; 80 позитивних висновків державної екологічної експертизи; розглянуто 29 справ на переоформлення та анулювання дозвільних документів.

При розгляді пакетів документів для отримання дозволів Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації здійснюється оцінка негативного впливу виробничої діяльності підприємства на навколишнє природне середовище. Своєчасне отримання дозвільних документів убезпечує суб’єктів господарювання від нарахування штрафних санкції та заподіяння збитків державі, дозволяє визначити режим роботи обладнання, розрахувати та затвердити безпечні для населення концентрації та обсяги викидів забруднюючих речовин.

У той же час відсутність дозвільних документів у сфері охорони навколишнього природного середовища дозволяє суб’єктам господарювання уникати сплати екологічних податків, що ставить у нерівні умови з підприємствами, які сумлінно платять податки та наповнюють державний бюджет.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області