Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Учасникам АТО забезпечено пільги при наданні земельних ділянок

28 січня 2015 - 15:59

Результати роботи з надання земельних ділянок учасникам АТО розглянули учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке провела директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Елла Слепян.

Як повідомив в.о. начальника Головного управління Держземагентства в Запорізькій області Олександр Євграфов, землевпорядники області продовжують роботу, спрямовану на забезпечення військовослужбовців - учасників АТО земельними ділянками для будівництва та обслуговування житлового будинку, ведення садівництва, особистого селянського господарства, індивідуального дачного будівництва.

Загалом для військовослужбовців, які захищають Батьківщину в зоні проведення АТО, в області виділено понад 700 га землі, з яких 271,16 га  розміщені в межах населених пунктів.

Найбільші земельні наділи (більше 30 га), придатні для передачі у власність військовослужбовцям, сформовані у Гуляйпільському, Вільнянському, Василівському, Пологівському та Веселівському районах.

Наразі з клопотаннями про відведення земельної ділянки на території області в Головне управління Держземагентства та органи місцевого самоврядування звернулися 92 учасники АТО. За результатами  розгляду 39 з них уже отримали дозволи на розробку проектів відведення земельних ділянок загальною площею 30,1984 га. Зараз у роботі перебувають ще 49 клопотань на отримання земельної ділянки, - зазначив Олександр Євграфов.

Учасники засідання обговорили механізми подання та правильного складання клопотань на отримання землі, порядок їх розгляду.

Окрема увага була приділена відмовам у наданні дозволу на розроблення документації.

Олександр Євграфов зазначив, що Земельним кодексом України передбачена норма, відповідно до якої безкоштовна передача у власність земельних ділянок здійснюється тільки один раз по кожному виду цільового призначення. Тому, якщо громадянин уже раніше реалізував своє конституційне право на безкоштовну приватизацію земельної ділянки, наприклад, для будівництва житлового будинку, вдруге скористатися цим правом він уже не може. Разом з тим, особа має право отримати земельну ділянку для іншого цільового призначення, наприклад, для ведення садівництва.

У ході обговорення учасники заходу також ознайомилися з основними пільгами, якими користуються учасники АТО в процесі отримання земельних ділянок. Для них, насамперед, передбачено максимально прискорені терміни розгляду клопотань (заяв) у частині надання дозволу, погодження та затвердження документації із землеустрою.

Крім того, вартість робіт з виготовлення відповідних проектів для захисників України є зменшеною. Це пояснюється тим, що керівництво Головного управління Держземагентства в Запорізькій області звернулося до проектних організацій державної форми власності (ДП «Запорізький науково-проектний інститут землеустрою», Запорізька філія ДП «Центр ДЗК»), які здійснюють свою діяльність у сфері землеустрою, з проханням здійснювати виготовлення проектної документації для учасників АТО за собівартістю. Для сімей загиблих бійців  сьогодні ці роботи здійснюються взагалі безкоштовно.

Надання військовослужбовцям земельних ділянок на території області триває. Реалізувати своє конституційне право на безкоштовне отримання наділу у власність може кожен із бійців-учасників АТО.

 

Управління у справах та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя