Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада посилює співпрацю з УВКБ ООН щодо розв’язання проблем вимушених переселенців

28 січня 2015 - 17:09

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак зустрівся із Старшим Надзвичайним координатором Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Трейсі Бакенмейер, Регіональним координатором  Бюро у справах народонаселення, біженців і міграції  (Держдепартамент США) Раймондсом Павловскісом та старшим польовим офіцером УВКБ ООН Надіром Мінбашиєвим.

Григорій Самардак поінформував високих гостей  про стан розвязання владою проблем тимчасово переміщених осіб на території області. Обласна влада, зазначив посадовець, не тільки забезпечує цих людей помешканнями та всім необхідним для життя, але й докладає зусиль для збільшення в області робочих місць, аби  громадяни могли працевлаштуватися. Для цього в області є резерви, є певні напрацювання, особливо у сфері сільського господарства.

Зокрема, очільник області відзначив, що в регіоні донедавна відмічалася тенденція зменшення кількості вимушених переселенців, частина навіть почала повертатися до своїх залишених домівок. Та після останнього загострення ситуації на Сході країни та відновлення боїв потік вимушених переселенців знову почав зростати.

Перший заступник голови облдержадміністрації запевнив, що сьогодні влада справляється із завданнями облаштування та забезпечення тимчасово переміщених осіб житлом та всім необхідним. Разом з тим,  він наголосив на необхідності залучення міжнародної допомоги, оскільки можливості регіону в цих складних умовах не безмежні. Потрібно розширювати житлову базу для вимушених переселенців, уже на часі створення реабілітаційних центрів для постраждалих у зоні проведення АТО тощо.

Також керівник області розповів про заходи, які вживаються для забезпечення безпеки громадян та інфраструктури регіону.

У свою чергу Трейсі Бакенмейер заначила, що за тиждень перебування в регіоні вона змогла оцінити проведену роботу і позитивно дивиться на майбутню співпрацю з місцевою владою.

Представники УВКБ ООН подякували Григорію Самардаку за змістовну зустріч та вичерпні відповіді на їх запитання.

Після зустрічі високі гості відвідали нещодавно відремонтований Центр проживання тимчасових переселенців у Запоріжжі. Сюди 19 січня поточного року  переселилися вимушені переселенці, які були тимчасово розміщені в ДОК «Чайка» ПАТ «Запоріжтрансформатор». Це один із чотирьох об’єктів, де було проведено  капітальний ремонт приміщення на підставі договору, підписаному між КП «Управління капітального будівництва» і УВКБ ООН для розміщення цієї категорії громадян. Фінансування ремонтних робіт здійснювалося спільно Запорізьким міськвиконкомом і ООН.

На сьогодні на об’єкті розміщено 48 осіб.

Нагадаємо, що у жовтні милого року Запорізька обласна державна адміністрація та Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців підписали Меморандум про проведення моніторингу стосовно внутрішньо переміщених осіб, а в листопаді 2014 року була підписана двостороння угода щодо підтримки найуразливіших категорій населення з числа вимушених переселенців (багатодітні сім’ї, сім’ї з людьми з особливими потребами, батьки - одинаки).

У рамках цієї угоди 557 сімей отримали у грудні 2014 року одноразову фінансову допомогу у розмірах від 3 тис. до 7,5 тис. грн. на загальну суму 2,8 млн. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни