Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Художній музей знайомить з творчістю видатних земляків

4 лютого 2015 - 12:40

Художній музей знайомить з творчістю видатних земляків

У Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка «Монолог Віктора Хівренка», приурочена до 80-річчя з дня народження митця (1935-1992).

Ювілейна виставка запорізького художника складається з 17 живописних творів, що зберігаються в музейній колекції і були створені протягом  1973 - 1991 років.

У 1973 році Віктор Хівренко став членом Національної спілки художників України, а в 1989 році йому присвоєно звання заслуженого художника УРСР.

Творчо обдарований живописець працював у жанрі тематичної картини, портрету, натюрморту, пейзажу. У портреті «Старший горновий Ванюхін» (1983) автор створив індивідуальний образ, у якому підкреслена серйозність і внутрішня зосередженість робітника. Цільність композиції, життєвість ситуації, тепле ставлення до товариша відтворені у чудовому портреті-картині «До людей» (1976). Живописець зобразив свого побратима запорізького художника Миколу Пашканіса, з яким подорожував по Карелії.

Любов до природи визначила особливу роль пейзажу в творчості митця. Ряд полотен передають враження від його перебування у Карелії, куди він полюбляв їздити восени: «Космозеро» (1973), «Північний кордон» (1974), «Осінній ліс» (1977), «На півночі» (1979). Особливо приваблює своїм життєрадісним настроєм яскравий по колориту, наповнений рухом «Жовтневий день» (1974). Своєрідну красу рідної землі художник поетизує у творах «Весна в Седневі» (1980), «Початок весни» (1986), «Плавні» (1991).

Картини Віктора Хівренка зберігаються в музеях Запоріжжя, Донецька, Сум, у приватних зібраннях не тільки в Україні, а й за кордоном - у Греції, Германії.

У відкритті виставки взяли участь дружина художника Людмила Михайлівна і син Костянтин Хівренки. Своїми спогадами про митця поділилися його друзі й соратники Галина Сапегіна, Олександр Бовкун, Сергій Латанський, Григорій Мацегора, Владлен Дубінін.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання