Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Клемешин: «Виконавча влада реалізує миротворчу місію у міжконфесійних стосунках»

25 липня 2006 - 15:53

Завідуючий сектором з питань діяльності релігійних організацій управління з питань внутрішньої політики та інформації облдержадміністрації на брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації розповів про розвиток релігійної спільноти області та про роль органів виконавчої влади в розв'язанні міжконфесійних проблем.

Він поінформував представників ЗМІ про динамічні процеси, що впливають на формування релігійного середовища регіону, повідомив про поширення нетрадиційних віровчень. Зокрема, йшлося про те, що сьогодні в області налічується 43 релігійних напрямів, течій і толків. Як юридичні особи зареєстровані 847 релігійних організацій. Крім того, діють 56 релігійних угруповань, які ще не зареєстрували власні статути у встановленому законом порядку.

За статистикою, найбільш поширеним на території області залишається православ'я. Кількість православних релігійних організацій перевищує 51% всіх релігійних організацій, в тому числі : УПЦ МП – 36,6%, УПЦ КП – 11,6%, Російська Православна Церква Закордоном - 1,4%, Українська Автокефальна Православна Церква – 1%, усі інші – 0,5%.

Протестантські організації складають близько 39% від загальної чисельності релігійних організацій. В їх числі: Євангельські Християни Баптисти – 16,3%, Християни Віри Євангельської – 5,9%, Адвентисти Сьомого Дня – 3%, Свідки Єгови – 3,9%, громади Повного Євангелія – 2,9%, усі інші – 6,9%.

Разом з тим, Римо-Католицьку Церкву представляють в області 13 релігійних організацій, в тому числі 10 громад, 2 місії та чоловічий монастир. Українська Греко-Католицька Церква представлена 3 релігійними громадами. Також в регіоні діють іудейські релігійні організації: 1 об'єднання та 6 громад; мусульманські: 5 громад, що входять до складу Духовного управління мусульман України, та 4 – незалежні. Всі вище зазначені організації разом складають 3,4% від загальної кількості релігійних організацій області.

Із загальної кількості релігійних громад 5,8% складають громади нетрадиційних та новітніх релігій, в тому числі харизматичного (4%), неоязичницького (РУНВіра, Рідна Українська Віра, Рідна Православна Віра, тощо – 1,1%) та орієнталістського (буддисти, кришнаїти, тощо – 0,7%), інших спрямувань.

Розповідаючи про розмаїття форм співпраці облдержадміністрації з релігійними організаціями, Олександр Клемешин окремо відзначив організацію роботи ради релігійних діячів при голові облдержадміністрації, засідання філософського клубу, круглих столів, науково-практичні конференції. Також йшлося і про організацію спільних заходів релігійних організацій різних конфесій, таких як спільні молитви за процвітання України та запорізького краю, особистих зустрічей керівництва облдержадміністрації з представниками релігійних організацій.

Окремо Олександр Клемешин зупинився на питаннях подолання конфліктів у міжконфесійних стосунках та внутрішніх відносинах в середині тієї чи іншої релігійної громади.

- Виконавча влада покликана виконувати миротворчу місію, а в конфліктних ситуаціях дотримується верховенства законодавства України, - зазначив завідуючий сектором з питань діяльності релігійних організацій.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області