Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдяки реалізації проекту покращилася профілактика ВІЛ-інфекції

5 лютого 2015 - 13:44

Підсумки реалізації проекту «Організація виїзної роботи координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при Запорізькій облдержадміністрації в районах області» підбили члени ради на засіданні, яке провела директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Мотовиця.

Проект реалізовувався за підтримки міжнародної донорської організації RESPOND із серпня 2014 року по січень поточного року. Охоплено було три сільські райони з найвищим рівнем інфікованості ВІЛ серед загального населення – Василівський, Михайлівський та Токмацький райони.

У ході реалізації проекту  отримано позитивні результати: фахівці лікувальної мережі цих районів тепер мають чітке уявлення про специфіку роботи з групами найвищого ризику; відкрито сайти антиретровірусної терапії на базі кабінетів «Довіра» центральних районних лікарень Василівського та Токмацького районів; кабінети «Довіра» обладнані всім необхідним для роботи.

Крім того, на момент проведення низки тренінгів у рамках проекту у членів координаційних рад був виявлений досить низький рівень толерантності до представників груп ризику, а також невисока зацікавленість у залученні їх до обстеження на ВІЛ-інфекцію та подальше лікування. Внаслідок  реалізації проекту обстеження таких осіб збільшилося в 10 разів.

За підсумками засідання затверджено проект Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у Запорізькій області на 2015-2018 роки.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталії Мотовиці, актуальність цієї програми  обумовлена передусім необхідністю створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобігання подальшому поширенню ВІЛ-інфекції в регіоні.

Першочерговими завданнями Програми учасники заходу визначили: зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, передачі ВІЛ від матері до дитини, виключення ризику зараження ВІЛ при виконанні службових обов’язків медичними працівниками, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції тощо.

Крім цього, координаційна рада прийняла низку рішень, спрямованих на подальшу активізацію роботи в області  профілактики та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович