Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі музеї поповнилися подарунками меценатів

6 лютого 2015 - 09:57

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася масштабна акція передачі меценатами і колекціонерами цінних подарунків музеям, заповідникам і бібліотекам області, а також презентація календаря на 2015 рік «Києво-Межигірський Спасо-Преображенський монастир у поштівках і фото кін. ХІХ – поч. ХХ ст.».

Відкриваючи захід, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив: «Сьогодні особлива увага повинна бути приділена патріотичному вихованню. І музеї в цьому питанні мають вирішальне значення. Відтворення правдивої історії на фактичних матеріалах, а не на політично заангажованих домислах –принципова основа для побудови музейних експозицій. Тому велика подяка меценатам і дарувальникам, які своїми внесками надають вагому підтримку у збагаченні фондових зібрань музеїв документальними матеріалами».

Унікальні фотокартки та поштівки, за якими складено календар «Києво-Межигірський Спасо-Преображенський монастир у поштівках і фото кін. ХІХ – поч. ХХ ст.», належать до колекції відомого українського мецената, пошуковця та медальєра Дмитра Піркла. За легендою, Межигірський монастир заснували грецькі ченці, які прийшли з Візантії разом зі Св. Михайлом — першим Митрополитом Київським. Дата заснування монастиря достеменно невідома. Науковці починають відлік його історії зі згадки у літописах ХІІ ст.

З ХVІІ ст. Межигірський монастир славився ревним християнським життям, давав зразки православного благочестя, був лідером у місіонерській діяльності. Ченці цієї обителі заснували більшість найвідоміших монастирських громад на Лівобережжі. А ще монастир був нагадуванням про славну Хмельниччину та Запорозьку січ, духовним патроном якої був саме Межигірський Спас. У 1683 р. козацька рада Січі постановила запрошувати до січової Покровської церкви служителів саме з Межигірської обителі. В монастирі часто козаки на старості постригалися в ченці та закінчували тут своє життя. 

На жаль, до сьогоднішніх днів не збереглося жодної споруди монастиря. За часів Катерини ІІ після великої пожежі та згідно з наказом про секуляризацію церковних земель монастир закрили, а в його приміщеннях заснували Межигірську фаянсову фабрику. Наприкінці ХІХ ст. Києво-Межигірський монастир було відновлено, спочатку як чоловічий, а з 1894 р. як жіночий. Остаточно монастир був закритий у 20-х роках ХХ ст., після чого монастирські будівлі розібрали, і на його місці збудували державну дачу УРСР.

На презентації Дмитро Піркл подарував примірники календаря до колекцій запорізьких музеїв та бібліотек. Крім того, Національному заповіднику «Хортиця» колекціонер передав репринтне видання «Спеціальної карти України» Гійома Левассера де Боплана. Оригінал карти був надрукований В. Гандіусом у 1650 р. у Данцигу. Карта території України стала однією з перших середньомасштабних топографічних карт великої території в Європі. 

Запорізькому обласному краєзнавчому музею Дмитро Піркл передав комплект поштових конвертів і марок, погашених у День Соборності 22 січня 2015 року на Центральному поштамті країни. Вшановуючи пам’ять перших Героїв Небесної сотні та з нагоди річниці подій на Майдані, «Польова пошта Майдану» випустила спеціальний блок із світлинами Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Юрія Вербицького.

Крім того, запорізький краєзнавець Анатолій Бугрім подарував музею портрет Андріяна Феофановича Кащенка (худ. Анатолій Завгородній (Левченко). 2000 р., полотно, олія), а також книги А. Кащенка «Оповідання про славне військо Запорізьке низове» (1973 р., Нью-Йорк), «Історія Українського війська» (1953 р., Канада), «Історія Українського війська 1917 – 1995» (1996 р., Львів).

Запорізький колекціонер Леонід Петрашин подарував серію білогвардійських листівок часу громадянської війни в Україні 1917 – 1921 рр., які були надруковані у 1919 р. на Катеринославщині (м. Нікополь).

Директор Василівського історико-археологічного музею-заповідника «Садиба Попова» Валерій Стойчев подарував музею рідкісні фотографії другої половини 30-х років ХХ ст. із зображенням працівників їдальні Запорізького паровозоремонтного заводу.

Усі дарунки свого часу будуть використані для побудови музейних виставок та експозицій.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області