Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область налагоджуватиме співпрацю з банками для успішного проведення весняно-польових робіт

10 лютого 2015 - 11:59

Питанню фінансування весняно-польових робіт була присвячена всеукраїнська селекторна нарада, яка відбулася під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка. Запорізьку область представляв заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

Урядовець зазначив, що наразі головним питанням, яке потребує нагального вирішення, є фінансово-кредитне забезпечення проведення комплексу майбутніх весняно-польових робіт. У зв’язку з цим Міністерство веде перемовини з банківськими установами щодо фінансування посівної кампанії.

- На цьогорічну посівну кампанію нам потрібно 10 млрд. грн. Можу з упевненістю сказати, що наразі і в Національного банку України, і в інших банків є чітке розуміння того, що сільськогосподарська галузь на сьогодні – одна з найприбутковіших, тому вони готові йти нам назустріч. Банкіри висловлюють свою зацікавленість у кредитуванні аграрної галузі, - повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Про стан підготовки до весняно-польових робіт та фінансову складову їх проведення доповіли представники тих регіонів, де на сьогодні зафіксовано найбільший дефіцит фінансових коштів, - Рівненської, Одеської, Тернопільської, Полтавської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської області. До цього числа  увійшла і Запорізька область.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрія Полякова,   на проведення комплексу весняно-польових робіт запорізьким аграріям необхідно 2,4 млрд. грн., що на 12,3 % (260 млн. грн.) більше, ніж було використано торік. У розрахунку на один гектар ріллі витрати складуть майже 2 тис. грн. Основним джерелом покриття витрат є власні кошти (86%) і банківські кредити (14%).

Як повідомив посадовець, прогнозний обсяг залучення короткострокових та середньострокових кредитів для проведення комплексу весняно-польових робіт складе близько 338 млн. грн.

- Зараз на депозитних рахунках сільськогосподарських підприємств у банках накопичено 539 млн. грн. або майже 13 % від загального обсягу депозитів у регіоні. Найближчим часом ми плануємо провести нараду з найбільшими комерційними банками щодо умов кредитування, - зазначив посадовець.

Коментуючи доповіді представників регіонів, Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко також наголосив на необхідності організації та проведення зустрічей керівників сільгосппідприємств та бізнес-структур з метою консультацій та навчання.

- Потрібно, щоб ви  у себе на місцях обов’язково проводили роз’яснювальні зустрічі з представниками тих банків, які готові співпрацювати з  сільгосппідприємствами, обговорювали умови та можливості співпраці, - підкреслив урядовець.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області