Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Український фонд соцінвестицій допоможе вимушеним переселенцям з облаштуванням житла

17 лютого 2015 - 16:02

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак  та голова облради Віктор Межейко зустрілися з представниками Українського фонду соціальних інвестицій та обговорили впровадження проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» в області.

Виконавчий директор фонду Віктор Мірошниченко повідомив, що відповідно до доручення Міністерства соціальної політики України реалізація цього проекту запланована на території трьох областей – Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. Для цього Уряд Німеччини через німецький банк розвитку KfW виділив Уряду України грант розміром 9 мільйонів євро.

- Головною метою проекту є забезпечення житлом вимушених переселенців та підтримка об’єктів соціальної інфраструктури в районах, де мешкають внутрішньо переміщені особи зі Сходу України. За кошти гранту планується реалізувати в громадах низку мікропроектів, у рамках яких буде проведено ремонтні роботи в закладах соціального призначення, - зазначив представник фонду.

Велика увага, за словами Віктора Мірошниченка, приділятиметься будівлям, які придатні для проживання переселенців (наприклад, гуртожиткам), а також закладам соціальної інфраструктури - школам, дитячим садкам, медичним закладам, у тому числі спеціалізованим, а також закладам первинної медичної допомоги.

Представники сторін обговорили деталі та перспективи майбутнього співробітництва. Як зазначив перший заступник голови ОДА Григорій Самардак, на сьогодні в області резерв вільних місць, придатних для проживання, вже майже вичерпаний.

- З самого початку напливу переселенців до нашого регіону найбільше навантаження припало на пансіонати, потім ми почали заселяти громадян у гуртожитки різних видів, адаптували для проживання навіть законсервовані раніше приміщення. Тобто, використовували всі можливі варіанти. Наразі потрібно ще раз опрацювати це питання з територіями області, щоб кожна будівля була проаналізована на предмет можливості проживання в ній. Ми підготуємо спеціальні списки таких об’єктів та надамо їх вам, - зазначив посадовець.

На думку Григорія Самардака, доречним також було би вкласти кошти в розвиток сільськогосподарської галузі, адже багатьом переселенцям, які знайшли собі домівку в районах області, важко знайти гідну роботу.

- Надати житло – це тільки часткове вирішення проблеми. Найголовніше сьогодні – дати можливість людям працювати та заробляти гроші. Враховуючи те, що територія нашої області придатна для ведення сільськогосподарської діяльності, можна вкласти гроші у розвиток фермерських господарств, щоб люди могли таким чином і розвивати свої села, і заробляти на життя. Звичайно, ця ідея вимагає детального опрацювання, сьогодні нам потрібно дуже швидко вирішити питання  розселення переселенців, але слід мати на увазі ще й такий варіант, - зауважив посадовець.

Представники фонду повідомили, що дія проекту розрахована на три роки, але реалізувати його вони планують у більш короткі терміни, тому вже  найближчим часом чекають на всі пропозиції обласної влади та перелік придатних об’єктів.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова