Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада і громадськість спільно шукають шляхи працевлаштування вимушених переселенців

19 лютого 2015 - 10:29

Влада і громадськість спільно шукають шляхи працевлаштування вимушених переселенців

Консолідації зусиль для допомоги вимушеним переселенцям у працевлаштуванні було присвячене засідання «круглого столу», яке відбулося в обласному центрі зайнятості за участю представників Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Як повідомила заступник директора Департаменту Ірина Разуваєва, на сьогодні соцслужбами регіону офіційно зареєстровано понад 75 тисяч тимчасово переселених громадян із зони проведення АТО, з них більше 14 тисяч - працездатного віку.  Роботу з надання допомоги цій категорії населення проводять державні служби, громадські організації та волонтери.  

Посадовець наголосила на необхідності об’єднати зусилля всіх організацій, які опікуються долею переселенців. Адже  однією з головних проблем  прибулих в область мешканців Донецької та Луганської областей є пошук робочого місця. Наразі, за даними міських та районних управлінь соціального захисту населення, 6,3 тис. внутрішньо переміщених осіб потребують працевлаштування.

Ускладнює ситуацію на ринку праці, як відзначила Ірина Разуваєва, економічна криза в країні. Це підтверджено даними обстежень економічної активності населення, що проводяться державними органами статистики. Так, чисельність зайнятого населення в області минулого року зменшилась майже на 40 тис. осіб, рівень зайнятості зменшився на 3,2% і складав 58,9%, а рівень безробіття зріс на 1,4% - до 7,8%. Крім того, понад 15% жителів області сьогодні працюють у різних режимах неповної зайнятості.

- Для вимушених переселенців важливо не лише знайти домівку, набагато важливіше – знайти роботу, яка дасть змогу заробляти на життя.  Тому ми маємо знайти варіанти: по-перше, хоча б тимчасового працевлаштування цих людей; по-друге, зосередитися на розвитку підприємницьких ініціатив, які допоможуть відкрити їм власну справу; спрямовувати кошти міжнародної допомоги на організацію зайнятості переселенців із зони АТО, - підкреслила посадовець.

Представники обласного центру зайнятості поінформували присутніх про роботу щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Як повідомила заступник директора ОЦЗ Тетяна Кошечко, 3,3  тис. мешканців Донецької, Луганської областей та АР Крим звернулися до служби зайнятості за допомогою.

На сьогодні службою працевлаштовано 220 громадян, 83 безробітних із числа переселенців пройшли професійне навчання, в  громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 48  осіб.

Крім того, послуги служби зайнятості області продовжують отримувати 1,3 тис. вимушених переселенців, з них 1,2 тис. осіб – із статусом безробітного.

Сприяння у працевлаштуванні приїжджих громадян готові надавати громадські та волонтерські організації. Керівник штабу волонтерської допомоги Анастасія Голікова зазначила, що волонтери готові поширювати інформацію про послуги служби зайнятості, про засоби адаптації на ринку праці та брати участь у наданні послуг з психологічної підтримки, проведенні тренінгів тощо.

Учасники «круглого столу» обговорили проблеми, з якими стикається кожна організація у вирішенні питання надання всебічної допомоги вимушеним переселенцям та надали пропозиції щодо їх  розвязання.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді