Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Співпраця з міжнародними інституціями щодо вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб є одним з пріоритетів державної влади

25 лютого 2015 - 15:40

Відбулася чергова робоча зустріч представників обласної влади з делегацією Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, яка цього разу прибула до нашого регіону в розширеному складі – разом з групою представників Європейського Союзу, які опікуються питаннями надання гуманітарної допомоги, економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку. У зустрічі взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак, заступник голови обласної ради Світлана Абдурахманова, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники громадської організації «Взаємодія».

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак поінформував високих гостей про стан справ з облаштування життя внутрішньо переміщених осіб, що зроблено і планується зробити для вирішення існуючих проблем.

Посадовець відзначив, що в області на сьогодні офіційно зареєстровано 70 тисяч переселенців. Серед проблем, які потребують нагального вирішення, Григорій Самардак, зокрема, назвав необхідність забезпечення переселенців індивідуальним житлом: близько 20 тисяч переміщених осіб ще проживають в гуртожитках та пансіонатах. На  сьогодні в області вичерпані власні можливості оперативно вирішити це питання.

- У зв’язку зі значним збільшенням кількості переміщених осіб, з яких переважна більшість людей похилого віку та діти, область отримала додаткове навантаження в питаннях забезпечення прибулих дітей місцями в дошкільних закладах, надання медичної допомоги та забезпечення медикаментами. Для забезпечення якісних медичних послуг області потрібно близько 79 млн. гривень. Облдержадміністрацією загалом сформована проблематика та винесена на рівень центральних органів влади. Отримана підтримка як Президента України так і Прем’єр-міністра України. Ці питання найближчим часом будуть винесені на розгляд Верховної Ради України, - відзначив Григорій Самардак.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголосив, що керівництво облдержадміністрації разом з депутатським корпусом працюють над реалізацією проектів по збільшенню робочих місць, особлива увага приділяється розвитку малого та середнього бізнесу. У Запорізькій області, в першу чергу, потребують рук сільське господарство, сфера послуг тощо. Вже є певні напрацювання та позитивні зрушення. У минулому році депутати обласної ради виділили із місцевого бюджету 6 млн. грн. і планують цього року продовжити допомогу постраждалим від війни людям.

На завершення своєї доповіді Григорій Самардак акцентував увагу високих гостей на широкій підтримці запоріжцями постраждалих від бойових дій людей та особливу роль волонтерських організацій.

- Сьогодні вкрай важливо продовжити та активізувати співпрацю з міжнародними інституціями, які опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб у вирішенні вище означених проблем. Ці спільні зусилля вже дали серйозний позитивний результат, -  підкреслив Григорій Самардак.

Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфред ПРОФАЗІ подякував першому заступнику голови облдержадміністрації за змістовну та відверту розмову. Він відзначив успішну роботу місії з державною владою та  громадськістю, зокрема,  наголосив на плідній співпраці з громадською організацією «Взаємодія». Загалом, за інформацією керівника делегації, у минулому році 37 тис. українців, у тому числі й ті, які знаходяться у Запорізькій області, отримали допомогу від Міжнародної організації з міграції в Україні.

У поточному  році організація зосередить свою увагу передусім на економічній інтеграції внутрішньо переміщених осіб, буде надаватися допомога та сприяння розвитку громад, які прийняли переселенців. Зокрема, докладатимуться зусилля щодо налагодження взаємодії громад з  переселенцями та залучення їх до вирішення проблем розвитку громади.

- Потрібно покращити взаєморозуміння сторонами одне одного, - відзначив Манфред ПРОФАЗІ.

Перший Радник, Керівник Програм зовнішньої допомоги (ЄС) Беренд ДЕ ГРООТ у своєму слові вказав на головну мету своєї участі у цій місії, а саме – побачити як реалізуються  в Україні проекти, основними донорами якого виступає Європейський Союз. Він відзначив, що місцева влада йде правильним шляхом, обравши одним із пріоритетів сприяння розвитку малого та середнього бізнесу. Європейська спільнота планує цей напрямок підтримати наприкінці літа цього року. Планується, зокрема, створювати центри по розвитку бізнесу в регіонах та вибудувати роботу з мережею банків, які могли б надавати необхідні кредити, зазначив Беренд ДЕ ГРООТ.

На завершення зустрічі всі сторони відзначили необхідність продовження позитивної співпраці та діалогу.

 

Довідково:

СПІВПРАЦЯ з Міжнародною організацією з міграції (МОМ)

За фінансової підтримки МОМ було реалізовано проект по соціальному супроводу внутрішньо переміщених осіб, що перебувають на території  Запорізької області, а саме:

 

  • надано допомогу 781 особі (придбання товарів першої необхідності, таких як: теплі речі, засоби особистої гігієни, медичні препарати та товари за особистими потребами). Витрати склали - 742, 790 тис. грн.;
  • для сімей, які мешкають у приватному секторі надано допомогу у вигляді твердого палива (вугілля, дрова), на суму - 186,124 тис. грн.;
  • надано 250 конвекторів, на суму 157,500 тис. грн.;
  • забезпечено сім'ї постільною білизною, рушниками та ковдрами, на суму 102, 930 тис. грн.
  • завершується ремонт двох літніх корпусів в біблейському комплексі «Реховоф», в яких з літа 2014 року проживають переміщені особи, на суму  260, 850 тис. грн.

 

З лютого по травень 2015 року планується реалізувати проект «Розвиток самозайнятості серед внутрішньо переміщених осіб України». В рамках цього проекту буде проведено 5 тренінгів для 125 осіб з числа переселенців, які тимчасово перебувають на територіях: міст Запоріжжя та Бердянськ, Бердянського, Гуляйпільського, Розівського, Приморського, Приазовського районів. Учасники проекту матимуть змогу презентувати розроблені  бізнес-плани для започаткування малого та середнього  бізнесу.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області