Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки діяльності закладів охорони здоров'я області у першому півріччі

2 серпня 2006 - 11:52

Діяльність закладів охорони здоров'я області в I півріччі 2006 р. була спрямована на вирішення ключових завдань Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення».

Демографічна ситуація в області, як і в цілому по Україні, має регресивний характер.

Смертність (17,69 на 1000 населення) в І півріччі 2006 р. в два рази перевищує народжуваність (8,86 на 1000 населення). Від'ємний показник природного приросту склав 8,83 (2005 р. - 9,67). Протягом останніх років причини смертності незмінні: хвороби органів кровообігу, злоякісні новоутворення, нещасні випадки, травми та отруєння. Хоча на 92 випадки зменшилась кількість інсультів. З 197,6 до 159,4 на 10 тис. населення зменшилась захворюваність на онкопатологію. Загальна інфекційна захворюваність в області без грипу та ГРВІ в 1 півріччі знизилась на 11%. Зареєстрований мінімальний, починаючи з 2002 р., показник захворюваності гострими кишковими інфекціями – 108,72 на 100 тис. населення. Майже у 2 рази зменшилась захворюваність на туберкульоз серед дитячого населення та на 15,4% - серед підлітків .

Показник малюкової смертності в І півріччі 2006 р., у порівнянні з І півріччям 2005 р., збільшився з 10,22 до 10,81 на 1000 новонароджених.

Видатки на 1 мешканця області в 1-му півріччі 2006 р. склали 284,3 грн.( 2005р. - 243,7 грн.). На виконання державних програм та комплексних заходів на сьогодні з державного бюджету вже виділено 4031,717 тис. грн., з місцевих - 4688,9 тис. грн. З початку 2006 р. за рахунок коштів державного бюджету лікувально-профілактичні заклади області отримали медичне обладнання на суму 1282,8 тис. грн., у т.ч. 2 комплекти медичного обладнання для сільських амбулаторій та 5 комплектів для ФАПів, медичний діагностичний комплекс “Тредекс” для Михайлівського району, автоматичний діагностичний комплекс “Кардіо+”, апарати штучної вентиляції легенів для Кам'янсько-Дніпровської ЦРЛ, міської лікарні м. Дніпрорудного.

З ініціативи голови обласної державної адміністрації Євгена Червоненка за благодійні кошти придбані 225 одноканальних еклектрокардіографів ЕК-1Т-07 «Аксіон» для всіх сільських дільничих лікарень, сільських лікарських амбулаторій та автомобілів швидкої медичної допомоги, де вони терміново потребували заміни, а також 10 тис. сучасних апаратів для вимірювання кров'яного тиску для всіх лікарів підпорядкованих закладів охорони здоров'я та фельдшерів ФАПів на суму 1054 тис. грн. Дев'ять авто поповнили автомобільний парк лікувально - профілактичних закладів області, у т.ч. «Рено-Мастер» для обласної дитячої клінічної лікарні, 5 автомобілів УАЗ-3962 для Гуляйпільської, К-Дніпровської, Пологівської, Приморської, Веселівської ЦРЛ – за рахунок коштів державного бюджету та 2 автомобілі ЗАЗ-110307 «Славута» і 1 автомобіль ВАЗ-21214 для Вільнянської ЦРЛ– за рахунок коштів районного бюджету.

Майже завершена робота по введенню в експлуатацію І - ї та ІІ - ї черг реконструкції поліклінічно-стаціонарного корпусу та котельної обласної дитячої лікарні. За кошти Міжнародного благодійного Фонду “Україна 3000” у цьому медичному закладі замінено 226 вікон на сучасні склопакети. На сьогодні у відремонтованих приміщеннях вже відновили лікувальну роботу. Продовжується реконструкція зовнішніх мереж водопостачання обласної клінічної лікарні. Розпочалися роботи по ремонту радіологічного відділення обласного онкологічного диспансеру та терапевтичного корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру на загальну суму 4 млн. грн.

Активізувалась діяльність органів місцевого самоврядування щодо зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів сільської місцевості. В першу чергу, у Пологівському, Вільнянському, Запорізькому, Приазовському районах. В ряді районів за кошти сільських рад придбані санітарні та легкові автомобілі для амбулаторій загальної практики сімейної медицини, медичне обладнання, холодильники для фельдшерсько-акушерських пунктів, проведений ремонт приміщень лікувальних закладів сільської місцевості.

Головною стратегією охорони здоров'я області залишається профілактична діяльність як основна форма роботи з населенням щодо своєчасного виявлення та запобігання захворювань.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді